AMD mistet pallplassen

Vond tid for brikkeprodusenten. Forbikjørt av flere.

AMD mistet pallplassen
AMDs toppsjef Rory Read har fått kjørt seg siden forgjengeren fikk sparken i 2011. Fjoråret ble et dystert år for brikkeprodusenten med kraftige omstillinger og nedbemanning. Bilde: Ashley Pon/Bloomberg via Getty Images/All Over Press

2012 ble intet mindre enn begredelig for AMD, og det sier litt om brikkeselskapet som har slitt i kraftig motbør gjennom flere år.

Etter mange mislykkede produktlanseringer nevnes selskapet sjeldnere og sjeldnere som en utfordrer til Intel, en posisjon de nøt i flere tiår.

Nå er de også vippet ned fra plassen som verdens nest største prosessorprodusent, en posisjon de hadde siden 1990-tallet.

Både Qualcomm og Samsung gikk forbi Advanced Micro Devices på listen målt i omsetning gjennom fjoråret, ifølge en ny rapport fra analyseselskapet IC Insights.

Det labre pc-salget og fortsatt vekst innen håndholdte enheter oppgis som forklaring på den markante styrkeforskyvingen.

AMD ble fjorårets største taper blant brikkegigantene. Dermed er de ikke lenger på pallen. Apple alene kjøper prosessorer for mer enn det AMD selger for, ifølge IC Insights.
AMD ble fjorårets største taper blant brikkegigantene. Dermed er de ikke lenger på pallen. Apple alene kjøper prosessorer for mer enn det AMD selger for, ifølge IC Insights. Bilde: Brian Matas

Omsetningen til AMD falt 21 prosent. Totalt solgte de for 3,6 milliarder dollar, nesten en milliard mindre enn i 2011.

Qualcomms ARM-baserte Snapdragon-prosessorer økte 28 prosent til 5,3 milliarder dollar. Samsungs mobil-prosessorer gjorde det enda skarpere med en oppgang på 78 prosent, godt hjulpet av Apple.

Brikkene til iPhone og iPad blir som kjent produsert i fabrikkene til Samsung. Faktisk mener IC Insights at Apple alene sto for 83 prosent av Samsungs prosessoromsetning på 4,7 milliarder dollar. Det utgjør i så fall 3,9 milliarder dollar, også det mer enn AMD.

Også Intel har merket trenden med dårligere pc-salg og tilsvarende svakere etterspørsel for prosessorer, men i langt mindre grad. Brikkegigantens omsetning falt 1 prosent til 36,9 milliarder i fjor, ifølge rapporten.

    Les også: