AMD og Fujitsu utvider fellesselskap for flashminne

Siden 1993 har AMD og Fujitsu samarbeidet om produksjon av flashminne. Nå skal fellesselskapet utvides til utvikling og salg.

I 1993 opprettet AMD og Fujitsu et fellesselskap, FASL LLC (Fujitsu AMD Semiconductor Limited), med 50 prosent andel på hver, for å produsere skiver av flashminne ved to anlegg i Japan. Disse skivene ble så fordelt til hver av partene for oppdeling i brikker, testing og markedsføring. AMD og Fujitsu sto også for hver sin forskning og utvikling. I motsetning til vanlig dataminne (varianter av dynamisk RAM eller DRAM) behøver ikke flashminne settes under spenning for å holde på data. Kretsene brukes følgelig i mobilt utstyr som PDA-er, mobiltelefoner og digitale kameraer.

    Les også:

Etter en intensjonsavtale kunngjort i går, vil AMD og Fujitsu overføre all flashminnevirksomhet, også utvikling, salg og markedsføring, til fellesselskapet FASL. Det innebærer at FASL får produksjonsanlegg også i Thailand, Malaysia, Kina og Texas.

Eierstrukturen i FASL skal endres til 60 prosent til AMD og 40 prosent til Fujitsu. Selskapet skal ledes av senior visepresident Bertrand Cambou fra AMD, og vil få 7000 ansatte.

Den nye FASL kommer i gang i tredje kvartal, og blir verdens nest største produsent av flashminne, etter Intel. Andre store aktører er for eksempel Samsung, STMicroelectronics, Toshiba, Motorola og Texas Instruments.

AMD-sjef Hector Ruiz sa til Wall Street Journal at av disse vil bare tre ha råd til avanserte produksjonsanlegg: Intel, FASL og STMicroelectronics.

Partnerne håper at FASL vil gi økt omsetning med lavere utgifter, og gi dem en enhetlig opptreden i markedet. Med den forrige utgaven av FASL kunne ikke AMD og Fujitsu inngå noe prissamarbeid, og opplevde ofte å konkurrere om de samme kundene.

Les mer om: