RESULTATERFINANS

AMD opp fra de døende?

Satsingen på grafikkomponenter ser ut til å føre fram.

Toppsjef Rory Reads plan for å få AMD over i varig lønnsomhet ser ut til å lykkes, trass i pc-krisen.
Toppsjef Rory Reads plan for å få AMD over i varig lønnsomhet ser ut til å lykkes, trass i pc-krisen. Bilde: Ashley Pon/Bloomberg via Getty Images / All Over Press
18. okt. 2013 - 13:36

AMD bryter med en lang serie kvartaler med underskudd: Tallene for tredje kvartal viser et nettoresultat på 48 millioner dollar, mot minus 74 millioner dollar for et år siden. Driftsresultatet er 95 millioner dollar, mot et tap på 29 millioner dollar i fjor. Omsetningen er 1,46 milliarder dollar, 15 prosent høyere enn i tredje kvartal 2012.

Selskapet har to store forretningsområder, kalt henholdsvis «computing solutions» og «graphics and visual solutions».

Det første omfatter x86-mikroprosessorer (CPU), akseleratorprosessorer (APU), kombinasjoner av CPU og APU, tilhørende brikkesett, prosessorer med tanke på integrering i dedikerte apparater, samt mikroservere under varemerket SeaMicro.

Det andre området er grafikkprosessorer (GPU), delvis skreddersydde komponenter og teknologi for spillkonsoller.

Det første utgjør AMDs tradisjonelle satsing: Her faller omsetningen med 15 prosent, til 790 millioner dollar. Samtidig er et driftsunderskudd på 114 millioner dollar vendt til et positivt driftsresultat på 22 millioner dollar.

AMDs nyere satsing – toppsjef Rory Read kaller det «vekstmarkeder» – økte omsetningen med 96 prosent, til 671 millioner dollar. Driftsresultatet ble mer enn firedoblet, til 79 millioner dollar.

Selskapet har samtidig greid å begrense tapene i sin øvrige virksomhet til 6 millioner dollar, fra 35 millioner dollar for et år siden.

AMD har satt seg som mål at grafiske prosessorer og andre nye produkter skal utgjøre halve omsetningen innen to år.

Et annet mål er å bli den første leverandøren av integrerbare prosessorer med 64 bit versjoner av både x86- og ARM-prosessorer. Det skal skje i løpet av 2014. AMD fikk tak i ARM-teknologi gjennom kjøpet av SeaMicro i fjor.

Blant viktige milepæler for AMD i tredje kvartal var AMD-prosessorer i nye pc-er fra både Toshiba og HP, GPU-leveranser til de nye spillkonsollene til både Microsoft og Sony, samt en stor avtale med Verizon om leveranser av SeaMicro-servere til den amerikanske teleoperatørens offentlige nettskytjeneste.

I fjerde kvartal venter AMD en omsetning i overkant av 1,53 milliarder dollar og et positivt nettoresultat. Det forsiktige varslet begrunnes blant annet med problemene på pc-markedet. Toppsjef Rory Read tror det globale pc-markedet vil krympe med 10 prosent i år og neste år, målt i volum.

Sanford C. Bernstein-analytiker Stacy Rasgon sier til Wall Street Journal han hadde ventet en omsetningsprognose for fjerde kvartal på rundt 1,7 milliarder dollar. Analytikerne som Bloomberg følger hadde en annen prognose, på 1,52 milliarder dollar i snitt, altså mer i tråd med AMDs egen.

En annen skuffelse som analytikerne bet seg merke i, er at AMDs bruttomarginer faller mer enn de har sett for seg, og at fallet vil fortsette i fjerde kvartal.

Børsen signaliserte sitt syn på AMDs kortsiktige utsikter ved å sende aksjekursen 8 prosent ned.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.