AMD planlegger brikker med tolv kjerner

En ny tidsplan innebærer at tolv-kjernede prosessorer kommer på markedet i 2010.

AMD planlegger brikker med tolv kjerner

En ny tidsplan innebærer at tolv-kjernede prosessorer kommer på markedet i 2010.

AMD publiserte i går en tidsplan for milepæler innen prosessorutvikling for servere og arbeidsstasjoner – ikke PC-er – de nærmeste årene. Tidsplanen gjelder prosessorer produsert etter en 45 nanometers prosess, som AMD regner med å ha klar i år.

I annet halvår 2008 kommer en ny firekjernet prosessor, «Shanghai». Mens dagens firekjernede Opteron-prosessorer har 2 MB med nivå 3 cache, vil Shanghai ha 6 MB.

I 2009 kommer «Istanbul», med seks kjerner.

I 2010 kommer to nye prosessorer som begge skal tilpasses DDR3-minne, henholdsvis «Magny-Cours» med tolv kjerner, og «Sao Paolo» med seks kjerner.

HP og Dell har bekreftet at de vil framstille maskiner med Shanghai-prosessoren. Det antas at Sun, IBM og Fujitsu Siemens vil gjøre det samme. Leverandørene vil motta tidlige eksemplarer av Shanghai, med tanke på å unngå det som skjedde med forgjengeren Barcelona, der AMD ikke selv greide å avsløre feil, og måtte utsette volumproduksjonen.

AMD har ikke sagt noe om når de akter å ta det neste store skrittet, til 32 nanometers brikkeproduksjon.

I forhold til tidligere tidsplaner, blant annet en fra desember i fjor, er prosessoren «Montreal» borte. Den skulle kommet i en firekjerners og en åttekjerners utgave.

    Les også:

Til toppen