AMD planlegger felles prosessorsokkel

AMD ventes i 2006 å introdusere en felles sokkel for de fleste av selskapets prosessorer.

AMD ventes i 2006 å introdusere en felles sokkel for de fleste av selskapets prosessorer.

Når PC-byggere i dag skal velge prosessor fra AMD, må byggeren passe på å få en prosessor med det samme antallet pinner som det sokkelen på hovedkortet støtter.

AMD opererer i dag med tre forskjellige sokler, Socket 754, 939 og 940, hvor nummeret gjenspeiler antallet prosessorpinner sokkelen støtter. 940 benyttes av AMDs Opteron-prosessorer, som er beregnet for servere og arbeidsstasjoner, og som dermed ikke er så aktuell for vanlige PC-brukere. De to andre sokkeltypene, 754 og 939, er begge svært utbredt, men henvender seg til hver sin halvdel av PC-markedet, henholdsvis den nedre og den øvre. Primært er 939-sokkelen nå beregnet for AMDs Athlon 64-prosessorer, men 754 primært benyttes av de noe enklere Sempron-brikkene, men fortsatt finnes det også Athlon 64-brikker tilgjengelig som benytter dette grensesnittet.

For en uerfaren PC-bygger kan slikt forvirre.

Ifølge taiwanske hovedkortprodusenter, planlegger AMD nå en ny sokkel, Socket M2, som skal benyttes av hele spekteret av AMD-prosessorer til stasjonære PC-er. Dette skriver DigiTimes.

I første rekke vil M2, som skal ha 940, benyttes av AMDs kraftigste prosessorer, men selskapet skal ha fortalt hovedkortprodusentene at også mindre kraftige prosessorer vil ta i bruk M2-sokkelen i løpet av 2006, uten at det av den grunn umiddelbart blir slutt på brikker med Socket 939 eller 754.

I tillegg til at en felles sokkel vil gjøre det enklere for sluttkundene, ventes det også at standardiseringen av sokkelen vil redusere kostnader ved både produksjon og levering.

Det er ventet av de første prosessorene og hovedkortene med M2-sokkelen vil bli tilgjengelige i første kvartal av 2006.

Til toppen