BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD-prosessorer får «turbomodus»

Gjør som Intel, men med en forenklet løsning.

Intel introduserte med selskapets Nehalem-arkitektur, som første ble benyttet av Core i7-prosessorene, en teknologi som kalles «Turbo Boost». Denne går kort fortalt ut på at ved å skru av noen kjerner i prosessoren, kan andre kjerner jobbe med høyere klokkehastighet enn når alle kjernene er aktive. Dette skal kunne gjøres innenfor det samme, maksimale effektbehovet som prosessoren ellers ville ha hatt.

Nå ser det ut til at AMD også synes en slik løsning er en god idé. Nettstedet Anandtech presenterer her en løsning som kalles «Turbo Core», som skal tas i bruk av AMDs kommende Phenom II X6-prosessor, som er sekskjernede prosessorer for stasjonære pc-er. De er også kjent under kodenavnet «Thuban». De første modellene kan ventes i løpet av dette kvartalet, trolig i slutten av april, til en høyst uoffisielle pris på mellom 200 og 300 dollar.

Ifølge Anandtech skal Turbo Core-løsningen innebære at opptil halvparten av prosessorens kjerner skal kunne kjøres med opptil 500 MHz høyere klokkehastighet enn normalt, dersom de øvrige kjernene hviler. Det er mye programvare som er i stand til å utnytte høyere klokkehastighet, men det er begrenset med programvare som kan utnytte mer enn noe få kjerner på samme tid. Derfor er denne typen løsninger interessante for mange.

Dersom modelloversikten Anandtech presenterer er korrekt, vil Phenom X6-modellene kunne kjøres med en klokkehastighet på opptil 3,1 GHz med alle kjerne i drift, og opptil 3,5 GHz med halvparten i hviletilstand. Men disse hastighetene varierer fra modell til modell.

AMD skal foreløpig ikke tilby en teknologi tilsvarende Intels Power Gates, hvor også spenningen skrus av til kjernene som hviler. I stedet økes spenningen til hele brikken når Turbo Core-funksjonen aktiveres, noe som skjer uten direkte brukerpåvirkning. Men hele metoden er langt mindre avansert enn Intels Turbo Boost, hvor klokkehastigheten blant annet justeres dynamisk i trinn på 133 MHz.

Anandtech oppgir at de kommende prosessorene, inkludert en Phenom X4 T-modell med støtte for den samme teknologien, vil ha et maksimalt effektbehov på enten 95 eller 125 watt, avhengig av modell. Dette er ikke mer enn det de kraftigste av dagens firekjernede Phenom-prosessorer krever i dag. Prosessorene er stadig basert på 45 nanometers prosessteknologien.

For pc-brukere som allerede har et relativt moderne hovedkort for AMD-prosessorer, det vil si at det er utstyrt med AM3-sokkelen, skal det være mulig å oppgradere direkte til de nye Phenom X6-prosessorene uten at det kreves annen enn en BIOS-oppdatering.

AMD oppgir på denne siden, riktignok på portugisisk, at Thuban-prosessorene vil ha integrert DDR3 minnekontroller med to kanaler, 512 kilobyte L2 cacheminne per kjerne, samt et delt L3 cacheminne på 3 megabyte. Det står også at de første modellene vil komme innen mai og at de foreløpig vil operere med klokkehastigheter på mellom 2,8 og 3,4 GHz,

    Les også:

Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.