AMD reddet i siste liten

Intel-monopol avverget - foreløpig.

AMD reddet i siste liten

Intel-monopol avverget - foreløpig.

Alle verdens IT-kunder er tjent med at det finnes et fungerende markedet med sunn konkurranse for prosessorer, den dyreste komponenten i servere og PCer. Men de siste ti årene har stadig flere falt fra og det er AMD som gir Intel konkurranse og presser ned prisene. Og AMD eier også ATI, den andre store produsenten av grafikk-prosessorer.

Men AMD slet før finanskrisen og står nå på kanten av stupet, noe som kan skape en dramatisk situasjon for verdens IT-leverandører og IT-kunder. Etter flere dramatiske nedbemanninger og store underskudd kunne AMD snart vært konkurs.

I går godtok AMDs aksjonærer en dramatisk delingsoperasjon som hvert fall vil gi selskapet mer tid. Utfordringen for AMD er at prosessor-fabrikker er noe av det dyreste man kan bygge og selskapet må bygge en ny for å lage enda mindre kretser. Prislappen på den ny fabrikken er 4,5 milliarder dollar.

Aksjonærene i AMD godkjente derfor i går den eneste løsningen - AMD deles i to. Fremtidens AMD blir et rent design og markedsføringsselskap mens hele produksjonsapparatet og fabrikkene vil bli skilt ut i et eget selskap som skal hete Foundry.

Samtidig går det Adu Dhabi-baserte investeringsselskapet Advanced Technology Investment inn med en ukjent sum og i Foundry og overtar 66 prosent av selskapet. Et annet og beslektet Adu Dhabi-basert selskap vil eie 20 prosent. AMD har dermed solgt så store deler av selskapets verdier for å overleve.

Fungerer ikke dele-operasjonen eller bommer AMD med sine nye Phenom-brikker, har både kundene og Intel et stort problem. Intel vil få et nesten-monopol på prosessorer og vil kunne bli pålagt tung styring av amerikanske myndigheter og EU.

Til toppen