AMD med oversikt over hvilke av selskapets kommende prosessorprodukter som vil egne seg best for ulike typer serveroppgaver. (Bilde: AMD)

AMD satser helt nytt for å overleve

Skal lage ARM-prosessorer

Etter lenge å ha vært en utfordrer å regne med til Intel, har AMD mer eller mindre falt av lasset etter flere relativt mislykkede produktlanseringer. Selskapets beste APU/CPU-produkter henger nå betydelig etter Intels tilsvarende prosessorer, noe som gjør at AMD primært bare kan konkurrere innen lavprismarkedet.

Men i går kunngjorde selskapet et helt nytt satsingsområde, som vil sende selskapet i en retning som Intel sannsynligvis aldri vil forfølge, nemlig serverprosessorer basert på 64-bits ARM-arkitektur.

AMD skal rett og slett begynne å tilby ARM-baserte Opteron-prosessorer. I praksis vil dette være 64-bits systembrikker (SoC – System-on-a-Chip) med flere kjerner. Planen er at disse skal komme på markedet i 2014. De kommende brikkene skal kunne integreres med AMD SeaMicro Freedom Fabric, en ASIC-løsning SeaMicro har utviklet for å gjøre mengder av små hovedkort til noder i en stor klynge. SeaMicro produserer mikroservere og ble kjøpt av AMD i mars i år.

ARM har lenge hatt planer om å ta i bruk selskapets energieffektive prosessorteknologi i serverprodukter. ARM-prosessorene er ikke like regnekraftige som x86-basert prosessorer, men leverer i utgangspunktet mer ytelse per watt enn x86-prosessorer. Redusert strømforbruk og kjølebehov kan bety betydelig reduserte driftsutgifter for bedrifter med serverrom.

Som plansjen øverst i saken viser, har AMD planer om å tilby tre ulike prosessorprodukter for servere. ARM-baserte Opteron-prosessorer kommer i tillegg til dagens tradisjonelle x86-baserte Opteron-prosessorer og en ny klasse med APU-er (Accelerated Processing Units) som også inneholder grafikkprosessor.

Dell, HP, Red Hat og Amazon er blant selskapene som har vist spesiell interesse for det nevnte partnerskapet. I videoen nedenfor kommer Amazon-visepresident og «distinguished engineer» James Hamilton med noen kommentarer om denne utviklingen.

    Les også:

Til toppen