Abonner
BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD satser helt nytt for å overleve

Skal lage ARM-prosessorer

AMD med oversikt over hvilke av selskapets kommende prosessorprodukter som vil egne seg best for ulike typer serveroppgaver.
AMD med oversikt over hvilke av selskapets kommende prosessorprodukter som vil egne seg best for ulike typer serveroppgaver. Bilde: AMD

Etter lenge å ha vært en utfordrer å regne med til Intel, har AMD mer eller mindre falt av lasset etter flere relativt mislykkede produktlanseringer. Selskapets beste APU/CPU-produkter henger nå betydelig etter Intels tilsvarende prosessorer, noe som gjør at AMD primært bare kan konkurrere innen lavprismarkedet.

Men i går kunngjorde selskapet et helt nytt satsingsområde, som vil sende selskapet i en retning som Intel sannsynligvis aldri vil forfølge, nemlig serverprosessorer basert på 64-bits ARM-arkitektur.

AMD skal rett og slett begynne å tilby ARM-baserte Opteron-prosessorer. I praksis vil dette være 64-bits systembrikker (SoC – System-on-a-Chip) med flere kjerner. Planen er at disse skal komme på markedet i 2014. De kommende brikkene skal kunne integreres med AMD SeaMicro Freedom Fabric, en ASIC-løsning SeaMicro har utviklet for å gjøre mengder av små hovedkort til noder i en stor klynge. SeaMicro produserer mikroservere og ble kjøpt av AMD i mars i år.

ARM har lenge hatt planer om å ta i bruk selskapets energieffektive prosessorteknologi i serverprodukter. ARM-prosessorene er ikke like regnekraftige som x86-basert prosessorer, men leverer i utgangspunktet mer ytelse per watt enn x86-prosessorer. Redusert strømforbruk og kjølebehov kan bety betydelig reduserte driftsutgifter for bedrifter med serverrom.

Som plansjen øverst i saken viser, har AMD planer om å tilby tre ulike prosessorprodukter for servere. ARM-baserte Opteron-prosessorer kommer i tillegg til dagens tradisjonelle x86-baserte Opteron-prosessorer og en ny klasse med APU-er (Accelerated Processing Units) som også inneholder grafikkprosessor.

Dell, HP, Red Hat og Amazon er blant selskapene som har vist spesiell interesse for det nevnte partnerskapet. I videoen nedenfor kommer Amazon-visepresident og «distinguished engineer» James Hamilton med noen kommentarer om denne utviklingen.

    Les også: