AMD satser på bærbart

AMD lanserte tirsdag mobile utgaver av sin K6-2-prosessor og angriper dermed Intel på et av de markedene der Intel tjener mest penger.

AMD lanserte tirsdag mobile utgaver av sin K6-2-prosessor og angriper dermed Intel på et av de markedene der Intel tjener mest penger.

Den nye, mobile K6-2-prosessoren som ble lansert tirsdag kommer i tre utgaver med forskjellig klokkehastighet - 266, 300 og 333 MHz. Prosessorene støtter både Socket 7 og Super 7-grensesnittene og skal ha et svært lavt effektforbruk, kun 8 watt. Brikkene som opererer ved 1,8 volt spenning er basert på 0,25 mikron prosessteknologi.

Den første produsenten av bærbare PC-er som vil ta i bruk de mobile K6-2-brikkene er Toshiba. Selskapet vil bruke brikkene i sin nye Satellite 2520-modell som kun vil selges i Japan. Men det ventes at Toshiba vil komme med AMD-baserte modeller i flere deler av verden i løpet av de kommende månedene.

Prisen på de tre prosessorene vil i kvanta på 1000 enheter være henholdsvis 106, 187 og 299 dollar. Alle prosessorene vil trolig brukes i maskiner som koster under 2500 dollar.

Men AMD kan få det tøft i dette markedet. Bærbare PC-er kjøpes fortsatt stort sett av bedriftskunder og i dette markedet er Intel svært dominerende. Den viktigste årsaken for kunder til å vurdere K6-2 er det ekstra instruksjonssettet 3DNow!. Dette brukes primært i forbindelse med 3D-grafikk i spill og har begrenset nytte i vanlige bedriftsapplikasjoner.

AMD mener likevel at 3DNow! kan utnyttes også av bedriftskunder. Blant nytteområdene som nevnes finner man stemmegjenkjenning, programvarebasert komprimering av 3D-lyd, programvarebasert DVD-avspilling og ikke minst komprimering og dekomprimering av innhold på Internett.

(Kilder: AMD, The Register, ZDNet UK)

Til toppen