AMD satser på høy ytelse igjen

Utvikler helt ny og lynrask prosessorkjerne.

AMD satser på høy ytelse igjen
AMD skal på nytt satse på CPU-er med høy ytelse. Bilde: AMD

Etter å ha vært en reell konkurrent til Intel, både med tanke på teknologi, ytelse og markedsandeler for drøyt ti år siden, blant annet ved å være først av de to med både 64-bits og flerkjernede prosessorer, har AMD havnet skikkelig i skyggen av storebror.

I dag hører man stort sett bare om selskapets CPU-er i forbindelse med billige pc-er for forbrukermarkedet. Flere mislykkede teknologivalg, store forsinkelser og manglende evne til å komme på banen igjen, har ført til svak økonomi for selskapet.

Ser man bort fra grafikkprosessorvirksomheten, har selskapet det siste tiåret satset på den nedre delen av prosessormarkedet, hvor pris-/ytelsesforholdet er alt som teller.

Comeback

Men nå ser det ut til at AMD gjør seg klare for på nytt å bli en relevant utfordrer i dette markedet. Dette kom fram under selskapets finansanalytikerdag i forrige uke.

– Det er usedvanlig viktig å sikre at vi har konkurransedyktige kjerner med høy ytelse, sa selskapets toppsjef, Lisa Su, ifølge Ars Technica.

Hun sier videre selskapet spesialitet har vært den nedre delen av forbrukermarkedet, men at dette markedet har vært preget av mye flyktighet, spesielt i overgangen mellom nettbrett og pc-er.

– Vi har en stor x86-arv og en mulighet til å lede i det området. Vi kommer så absolutt til å investere i høy-ytelses x86, sa Su.

Bakgrunn: AMD bytter toppsjef 

Zen

Den kommende prosessorkjerner kalles foreløpig for Zen.

AMD Zen-kjernen
Zen-kjernen skal få AMD ut av «skyggenes dal». Bilde: AMD

Den skal blant annet ta i bruk en flertrådsteknologi som minner mer om det man finner i Intels prosessorer. Dette skal gjøre prosessorene til å utføre 40 prosent flere instruksjoner per klokkesyklus enn Excavator-kjernen som snart kommer i Carrizo-prosessorene til AMD.

En annen viktig nyhet er at brikken skal produseres ved hjelp av en FinFET-prosess. Ifølge Ars Technica innebærer dette trolig en minste portstørrelse på 14 nanometer – halvparten av det den nevnte Excavator-kjernen kan produseres med. Dette betyr i alle fall bedre energi-effektivitet, men skal også være en bidragsyter til den økte regnekraften.

Ikke etterspurt: AMD forener x86 og ARM på samme kort 

FX

Zen-baserte produkter skal komme på markedet i 2016, i første omgang i form av toppmodeller i en FX-serie, trolig for stasjonære pc-er for entusiaster, før teknologien spres til prosessorer for alt fra bærbare pc-er og nettbrett til servere.

AMD skal fortsatt satse på både ARM-baserte serverprosessorer og grafikkprosessorer. Men planene for dette er ikke like oppsiktsvekkende som den ventede snuoperasjonen innen X86-baserte CPU-er.

Les også: AMD setter klokkerekord