MASKINVARE

AMD satser på kravstore kunder

AMD lanserte mandag tre K6-III-prosessorer for det bærbare markedet. Selskapet håper med dette å kunne konkurrere med Intel om de mest kravstore kundene.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mai 1999 - 09:23
Prosessoren AMD K6-III.
Prosessoren AMD K6-III.

AMD annonserte mandag de første mobile utgavene av selskapets K6-III-prosessor. De nye prosessorene, som har klokkehastigheter på henholdsvis 350, 366 og 380 MHz, skal konkurrere med Intels mobile Celeron og Pentium II-prosessorer.

Selv om AMDs nye K6-III P-brikker ifølge ZDNet UK har et noe større strømforbruk enn selskapets mobile K6-II-prosessor eller Intels 366 MHz-utgave av den mobile Pentium II (omtrent 20 minutter kortere arbeidstid), har brikkene en rekke fordeler når det gjelder ytelse.

Blant annet støtter brikkene en tredelt hurtigminnearkitektur. Det primære hurtigminnet på 64 kB og det sekundære på 256 kB er integrerte i selve prosessorbrikken. I tillegg støttes et hurtigminne på enten 512 kB eller 1 MB som er montert på hovedkortet. Ifølge AMD skal denne arkitekturen gi en ytelsesøkning på omtrent 12 prosent.

K6-III P-brikkene er det første mobile brikkene som støtter en systembuss på 100 MHz. De fleste andre mobile prosessorer benytter en busshastighet på maksimalt 66 MHz.

I tillegg støttes selvsagt AMDs 3DNow!-instruksjonssett. En rekke spill har i dag innebygget støtte for 3DNow!. Samtidig vil ikke Intel kunne tilby sitt utvidede instruksjonssett i mobile prosessorer før den mobile utgaven av Pentium III kommer i september.

Men på det tidspunktet skal AMD allerede ha kommet med neste utgave av brikken, Sharptooth CS50, som skal være laget med en 0,18 mikron produksjonsprosess. Dagens K6-III-brikker benytter en 0,25 mikron prosessteknologi. Den nye prosessteknologien vil gjøre K6-III-brikkene raskere og mindre strømkrevende.

AMD håper på å få innpass i det mest kostbare markedet for bærbare PC-er, et markedet hvor Intel i dag nærmest har monopol. Det som nå teller er å overbevise PC-produsentene slik at de benytter K6-III P. I første omgang ser det ut til at blant annet Compaq vil bruke også de nye brikkene i sine konsumentmodeller, til tross for at de er betydelig dyrere enn K6-II-brikkene.

Men ifølge analysebyrået PC Data Inc. har AMD økt sin andel innen mobile prosessor fra omtrent 20 prosent ved slutten av 1998 til omkring 47 prosent i april i år. Så selskapet har medvind for tiden.

AMD vil selge 350 MHz-utgave for 249 dollar, 366 MHz-utgaven for 316 dollar og 380 MHz-utgave av K6-III P for 349 dollar. Introduksjonsprisene på K6-II-brikkene med de samme klokkehastighetene var, ifølge ZDNet UK, henholdsvis 119, 149 og 169 dollar.

Nasjonal kommunikasjonsmyndighets direktør Pål Wien Espen under Inside Telecom-konferansen våren 2022.
Les også

Nkom-sjefen gikk på dagen: Oppdaget pendlerboligsak gjennom innsynsbegjæring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.