AMD satser på tynt og lett, men ikke på mini

Prioriterer en «full PC-opplevelse».

AMD satser på tynt og lett, men ikke på mini

Prioriterer en «full PC-opplevelse».

I tillegg til lanseringen av nye Opteron-prosessorer, la AMD i går fram selskapet planer for blant annet prosessorer til bærbare og stasjonære PC-er.

    Les også:

En av trendene i markedet i dag er det som gjerne kalles «netbooks», hvor klasseeksempelet er de bærbare maskinene i Asus' Eee-familie. En rekke andre PC-leverandører har kommet etter, men så godt som samtlige maskiner er basert på prosessorer fra Intel, ikke minst den vesle Atom-prosessoren.

Det kan i utgangspunktet virke som om denne trenden har kommet like overraskende på AMD som på Microsoft, men representanter for AMD sier nå at selskapet i liten grad vil forsøke å utfordre Intel på dette området.

Hovedårsaken er at selskapet ser ut til å mene at den store etterspørselen etter netbooks vil bremse opp.

Selskapet viser til tall fra GfK Group som i en rapport over PC-salg i EMEA-området forteller at penetrasjonen av denne typen maskiner er forholdsvis stor i modne markeder som Tyskland og Frankrike, men at salget av denne typen maskiner er forsvinnende i kommende markeder som Kina og India.

AMD forklarer dette med at svært få kjøper en netbook for å ha den som hoved-PC. I stedet mener selskapet at maskinene er attraktive for enkel tilgang til weben, og da som et supplement til én eller flere andre PC-er.

I stedet vil AMD satse på bærbare PC-er med det som kalles ultramobil formfaktor. Overfor News.com forklarer AMD-tallsmannen John Taylor at dette er svært tynne maskiner med 13-tommers skjerm, i stil med Apples MacBook Air.

- Målet er den tynne formfaktoren med en større skjerm. Vår tilnærming er å gi en full PC-opplevelse, og det er ikke noe du kan si om noen av de produktene av netbook-typen som er på markedet i dag.

AMD skal derfor i stedet tilby prosessorer, grafikkløsninger og brikkesett som er spesielt tilpasset ultramobile PC-er. Selskapet fortalte i går om to nye plattformer som skal utgjøre produkter i denne klassen.

AMDs planer for ultramobiler PC-er
AMDs planer for ultramobiler PC-er

Som det går fram av plansjen over, er forskjellen på de to plattformene, «Congo» og «Yukon», først og fremst om det benyttes en énkjernet «Huron»-prosessor eller en tokjernet «Conesus»-prosessor, samt hvorvidt grafikkløsningen er kraftig nok til å vise HD-video.

AMD satser på å komme med både Congo og Yukon i løpet av første halvdel av 2009. Prosessorene vil være basert på 45 nanometers prosessteknologi. Congos prosessor og brikkesett skal maksimalt trekke 25 watt, Yukon vil trolig bruke en del mindre.

AMDs planer for bærbare PC-er fram til og med 2010
AMDs planer for bærbare PC-er fram til og med 2010

Begge de to plattformene vil, sammen med alle andre kommende AMD-plattformer for bærbare PC-er, ha integrert støtte for 3G mobilnett og trådløst 802.11n-nettverk.

AMDs prosessorplaner for 2008 til og med 2011.
AMDs prosessorplaner for 2008 til og med 2011.

Plansjen over viser AMDs prosessorplaner til og med 2011. Da skal selskapet være over på en 32 nanometers prosessteknologi og produkter av Fusion-typen skal ha kommet på markedet. Dette er prosessorer med integrert grafikkprosessor, noe AMD kaller Accelerated Processing Units (APU).

Conesus vil trolig ha ganske kort levetid, for i 2010 erstattes den av en modell med kodenavnet «Geneva». Denne vil ha to megabytes med cacheminne, dobbelt så mye som Conesus. I tillegg skal den benytte DDR3-basert systemminne.

I 2011 planlegger AMD å erstatte Geneva med «Ontario», som er en APU. Den vil være basert på 32 nanometers prosessteknologi, ha to kjerner og 1 megabyte med cacheminne.

Noe av det første som skal skje neste år, er at AMD i januar lanserer entusiastplattformen som foreløpig kalles «Dragon». Denne blir basert på selskapets kraftigste PC-produkter, inkludert Phenom II X4-prosessoren, som skal lanseres samtid.

Den nye toppprosessoren har foreløpig kodenavnet «Deneb» og er AMDs første firekjernede PC-prosessor basert på 45 nanometers prosessteknologi. Den skal leveres med 8 megabytes cacheminne og vil støtte både DDR2- og DDR3-minne.

I 2011 vil Deneb erstatter av «Orochi», som skal ha mer enn fire kjerner og mer enn 8 megabytes. Dette skal fortsatt være en CPU, ikke APU.

Mer vanlig blir det nok å bruke «Propos», som kommer i 2009. Denne prosessoren vil baseres på 45 nanometers prosessteknologi. Propos skal ha fire kjerner, støtte DDR2-minne og leveres med maksimalt 2 megabytes med cacheminne.

Propos erstattes i 2011 av APU-en «Llano», som også skal benyttes i vanlige bærbare maskiner. Denne vil også ha fire kjerner, men dobbelt så mye cacheminne som Propos. Dessuten skal den kun støtte DDR3-minne og leveres med integrert GPU.

Før Llano kommer AMD med to andre generasjoner med prosessorer for vanlige bærbare PC-er. I 2009 kommer «Caspian», de første basert på 45 nanometers prosessteknologi, og i 2010 kommer «Champlain», den første firekjernede AMD-prosessoren for bærbare PC-er.

Mer informasjon om AMDs framtidsplaner finnes på denne siden.

    Les også:

Til toppen