BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD setter klokkerekord

Først med 5 GHz uten overklokking.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. juni 2013 - 15:51

I mange år var økt klokkehastighet den viktigste faktoren for å kunne øke ytelsen til x86-baserte pc-prosessorer. Men så møtte man veggen, i den forstand at man ikke lenger greide å øke hastigheten uten at det gikk ut over stabiliteten.

Dette begynte å bli virkelig synlig i 2004, da Intel flere ganger måtte utsette lanseringen av en 4 GHz Pentium 4-prosessor, før planen ble forkastet. Samme år demonstrerte hovedkonkurrenten AMD med verdens første x86-prosessor med to kjerner, selv om Intel allerede i 2002 lanserte prosessorer med to logiske kjerner, i form av selskapets Hyper-Threading-teknologi.

Siden den tid har knapt noen x86-prosessor beveget seg over 4 GHz-merket, dersom ikke brukeren har overklokket, noe som i alle fall i de mer ekstreme tilfellene krever omfattende kjøleløsninger.

AMD har de siste årene blitt en skygge av seg selv. Teknologiske vanskeligheter og påfølgende økonomiske vanskeligheter har ført til at Intel har fått et stort forsprang. Tidligere var AMD ofte første ute med teknologiske nyheter, slik som verdens første 1 GHz prosessor, den første Windows-kompatible 64-bits-prosessoren og den første prosessoren med fire x64-kjerner i samme brikke.

De siste årene har AMD kun kunnet konkurrere om pris, og kun i de delene av prosessormarkedet hvor prisene allerede er ganske lave.

5 GHz

I dag kunne AMD likevel kunngjøre en nyhet som vekker litt oppsikt. Selskapet kommer i løpet av sommeren med åttekjernede pc-prosessorer som kan kjøres med klokkehastigheter på opptil 5 GHz uten å måtte overklokkes. Det dreier seg om en turbomodus basert på Turbo Core 3.0-teknologien, som ved ideelle forhold kan skru klokkehastigheten til noen eller alle kjernene. Hva som er grunnhastigheten, har AMD tilsynelatende ikke oppgitt ennå.

Det er modellen AMD FX-9590 som støtter 5 GHz maksimalhastighet. Modellen FX-9370 støtter 4,7 GHz. Dagen modeller med åtte kjerner støtter maksimalt 4,2 GHz. Hvor stor ytelsesforbedring økningen i praksis vil bety, vil vise seg i uavhengige tester. Men det er lite trolig at den vil ta nattesøvnen fra Intel-ledelsen.

Alle de nyeste prosessorene i FX-serien er basert på Piledriver-arkitekturen som ble tatt i bruk i 2012. Prosessorene skal ikke være sperret mot overklokking, men dette gjøres på eget ansvar.

Ifølge AMD vil de to nyeste prosessorene i første omgang kun tilbys i ferdige systemer.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.