AMD skuffer igjen

Prosessorleverandøren AMD har kapret solide markedsandeler fra Intel. Men til tross for et imponerende salg tjener AMD - i motsetning til Intel - heller lite penger.

Prosessorleverandøren AMD la i går frem et resultat som skuffet finansmarkedet. Etter å ha solgt billige PC-prosessorer for 5,8 milliarder kroner i fjerde kvartal satt selskapet igjen med bare 165 millioner kroner. Sammen med Cyrix har AMD kapret solide markedsandeler fra Intel de siste årene, men uten store overskudd vil de utgjøre en mindre trussel mot storebror Intel.

Etter å ha slått finansanalytikernes estimater i tredje kvartal, er AMD tilbake på sitt vanlige spor og skuffer markedet, konstaterer flere amerikanske nyhetsmedier. Man alt er ikke helsvart for AMD - omsetningen har vokst med hele 29 prosent siden fjerde kvartal i fjor og resultatet er positivt. I samme periode i fjor tapte selskapet 91 millioner kroner.

Likevel er AMDs resultater skuffende sett i forhold til Intel som tirsdag offentliggjorde et overskudd for fjerde kvartal i fjor på 14,8 milliarder kroner (se egen sak i høyre marg). Totalt sett tapte AMD 760 millioner kroner i 1998 etter en omsetning på 18,8 milliarder kroner.

Ifølge AMD solgte selskapet 5,5 millioner K6-prosessorer i fjerde kvartal. K6-prosessoren er - i forhold til tilsvarende Intel-produkter - en billigere brikke som brukes av stadig flere leverandører til å lage rimelige PC-er. I USA har snittprisen på de solgte PC-ene falt betydelig de tre siste årene. Særlig salget av PC-er til under den magiske prisgrensen på 1000 dollar (7400 kroner) øker raskt.

Snittprisen på prosessorene fra AMD og Intel tegner et krystallklart bilde av situasjonen: Intel forteller at deres snittpris per brikke stiger og nå ligger på 221 dollar mens en amerikansk analytiker anslår snittprisen på AMDs prosessorer til 88 dollar.

AMD tror ikke salget vil stige i det tradisjonelt rolige førstekvartalet, men selskapet håper å få bedre betalt fordi man kan produsere 400 Mhz-versjonen av K6 i volum. Dessuten lover AMD å lanserer neste generasjon prosessorer - K7 - til sommeren.

Til toppen