AMD skvises - dramatisk kutt i Pentium-prisene

Intel tar grep for å stimulere til økt etterspørsel i et fallende marked. Selskapet tar i bruk ny produksjonsteknikk, reduserer brikkeprisene betydelig og setter opp lanseringstakten av nye produkter.

Mikroprosessorprodusenten AMD begynner nå virkelig å føle presset fra storebror og erkerival Intel, som kommer med stadige produktforbedringer og prisnedsettelser.

Og nå er det på'n igjen:

Alt i alt ser Intel Corporation for seg en prisjustering nedover på inntil 63 prosent på sine raskeste mikroprosessorer, Pentium 4 som kjører med en klokkefrekvens på 2,53 GHz. Også andre Pentium-modeller blir raskt billigere: Prisen på 1,8GHz-versjonen av Pentium 4 skal ned 13 prosent, skal en tro analytiker Jonathan Joseph i Salomon Smith Barney som mandag publiserte en analyse om Intels veivalg.

En annen analytiker, Ashok Kumar i US Bancorp Piper Jaffray, anslår overfor Wall Street Journal at Intels priskutt, alle produkter medregnet, i snitt vil ligge mellom 25 og 30 prosent

Årsaken til Intels aggressive prispolitikk for produkter i det øvre markedssjiktet, skyldes selskapets planer om å lansere to enda raskere brikkemodeller syv uker tidligere enn planlagt, sier en anonym Intel-kilde til Wall Street Journal.

Det betyr at Pentium-brikken på 2,8 GHz som var ventet lansert tidligst i fjerde kvartal, trolig kommer på markedet allerede i Q3. Og 3GHz-merket skal nås sent i fjerde kvartal, men tidlig nok til at julehandlende foreldre får kjøpt nytt jern til poden før julenissen ramler ned pipa, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Intel er blitt i stand til å levere raskere og raskere mikroprosessorer i et stadig økende lanseringstempo på grunn av at selskapet har lykkes så godt med sin nye 0,13 micron produksjonsteknikk, og mindre transistorer (i fysisk størrelse) betyr økt fart.

På Intels websider nevnes ikke selskapets reviderte prispolitikk med et ord. Det er det da heller ikke vanlig at Intel gjør. Selskapet kommenterer helst prisendringer når de sender ut nye prislister for alle sine produkter. Siste prisliste ble publisert ved inngangen av juni, og den neste ventes først å komme en gang i september.

Les mer om Pentium 4 og priskrigen i brikkemarkedet:

Til toppen