AMD slår til med ny mobilprosessor i 12 varianter

På lanseringsdagen for Intel Pentium-M og Centrino-arkitekturen, kontrer AMD med Athlon XP-M i 12 forskjellige utgaver.

På lanseringsdagen for Intel Pentium-M og Centrino-arkitekturen, kontrer AMD med Athlon XP-M i 12 forskjellige utgaver.

I dag, 12. mars, er den offisielle lanseringsdagen for Intels nye storsatsing på mobil databehandling og Wi-Fi, med Centrino-arkitekturen og den nye prosessoren Pentium M, tidligere kjent som Banias. Dagen er startskuddet for en markedsføringskampanje der Intel legger inn 150 millioner dollar for å bygge opp Centrino-merket. AMD vil også bruke dagen, til å lansere sin nye merkevare, prosessorfamilien Athlon XP-M. Denne familien er ikke så enhetlig som Pentium M: Noen Athlon XP-M prosessorer bygger på den nylig kunngjorte stasjonære prosessoren Barton, mens andre er innrettet mer spesielt mot det samme segmentet som Pentium M, det vil si ekstremt energinøysomme bærbare. Tidligere i uken fortalte også Transmeta om sine nye energinøysomme prosessor, TM8000.

    Les også:

Lanseringen av Athlon XP-M faller sammen med åpningen av verdens største IT-messe, CeBIT 2003, i Hannover.

De nye AMD-prosessorene henvender seg til det store bedriftsmarkedet, i tillegg til forbrukere og småbedrifter. De fordeler seg på tre grupper: høyytelsesprosessorer basert på Barton-arkitekturen, en mellomgruppe bygget med utgangspunkt i standardutgaven av Athlon XP, og en gruppe beregnet på bærbare PC-er med ekstra lang batterilevetid. I motsetning til Intel Pentium M er det altså ikke snakk om prosessorer konstruert fra bunnen av med tanke på optimal bruk i bærbare PC-er.

Benevningen på Athlon XP-M vil følge modellen fra Athlon XP. Den kraftigste modellen vil hete 2600+ for å gjenspeile at den vil være like kraftig som en Pentium 4 i 2,6 GHz.

De mest energinøysomme variantene av Athlon XP-M vil nøye seg med mindre enn 25 watt i vanlig drift. AMD tar sikte på å få fram prosessorer som reduserer kraftbehovet til 16 watt.

Hewlett-Packard og Fujitsu Siemens, i tillegg til flere asiatiske leverandører, vil være tidlig ute med Athlon XP-M-baserte bærbare PC-er.

Til toppen