AMD sliter med underskudd og stor gjeld

AMD sliter med underskudd og stor gjeld

Underskudd og kjøpet av ATI har gitt prosessor-utfordreren økonomiske problemer.

AMD er Intels store utfordrer på prosessormarkedet. De har klart å spise markedsandeler fra markedets dominerende aktør, men det har kostet dyrt i form av lavere priser og dermed også svakere resultater.

Nå går ryktene om at AMD er en oppkjøpskandidat og at private investeringsfond ser på muligheten for å kjøpe opp selskapet og ta det av børs.

    Les også:

I løpet av det siste året har aksjekursen til AMD falt med hele 60 prosent, som et resultat av markedets frykt for at selskapets stadig lavere priser vil gå hardt utover fortjenesten. Til sammenligning har erkekonkurrenten Intels aksjekurs bare falt med fire prosent i den samme perioden, selv om AMD klarte å ta fire prosent av det totale prosessormarkedet fra Intel, ifølge tall fra analyseselskapet Mercury Research.

- AMD som selskap, har nok av styrker til å overleve, men jeg tror det blir noen tøffe år for selskapet. De har veldig bra teknologi, men et teknologisk forsprang kan forsvinne i løpet av bare et par kvartaler, sier Stephen Keynhans, direktør i Gartner, til Yahoo News.

AMD tapte 166 millioner dollar i regnskapsåret for 2006, og de har måtte varsle markedet om at det inneværende kvartalet vil bli svakere enn tidligere forventet.

Prosessorleverandøren betalte 5,6 milliarder dollar når de kjøpte grafikkortprodusenten ATI Technologies og aksjeanalytikerne på Wall Street er bekymret for at selskapet kanskje må ut i markedet og hente inn frisk kapital for å dekke opp for disse pengene samt underskuddet.

På slutten av 2006 hadde AMD en kontantbeholdning på 1,5 milliarder dollar. De hadde imidlertid en gjeld på 3,8 milliarder dollar. Det er nok til at AMD i sin årsrapport skriver at de kan få problemer med å få ytterligere lån til bygging av nye fabrikker.

Til toppen