AMD snart klar med firekjernet Opteron

AMD har offentliggjort detaljer om selskapets lanseringsplaner for firekjernede prosessorer.

AMD snart klar med firekjernet Opteron

AMD har offentliggjort detaljer om selskapets lanseringsplaner for firekjernede prosessorer.

Intel lanserte allerede i november i fjor selskapets første, firekjernede prosessorer. Disse består i praksis av to brikker med to kjerner hver, som er satt sammen til én prosessor. AMD ligger mange måneder bak med å levere prosessorer med fire kjerner, men har valgt en annen tilnærming som skal gi bedre ytelse.

AMDs firekjernede prosessorer vil ha fire kjerner i det samme silisiumstykket, i motsetning til Intels to. Dette gir mer direkte forbindelse mellom alle kjernene, uten behov for å benytte noen forsidebuss eller lignende.

Fredag annonserte AMD at selskapet vil begynne å levere firekjernede Opteron-prosessorer, kjent under kodenavnet «Barcelona», i løpet av august. Dette gjelder både standard- og laveffekts-versjoner. De første systemene som tar i bruk prosessorene skal kunne ventes i september. De nye prosessorene vil selges under navnet Quad-Core AMD Opteron og skal selvsagt levere høyere ytelse og bedre ytelse-per-watt-forhold enn dagens modeller. Hvor store forbedringer det vil være snakk om, er spørsmålet.

    Les også:

AMD lover at enkelte database-applikasjoner skal kunne kjøres inntil 70 prosent raskere, samt at enkelte flyttallsorienterte applikasjoner skal kunne oppnå 40 prosent høyere ytelse. Men det er fornuftlig å vente på uavhengige tester for å få bekreftet disse påstandene.

De nye prosessorene vil i første omgang være klokket med frekvenser på inntil 2 GHz. I fjerde kvartal i år regner AMD med å kunne komme med prosessorer, både standard- og SE-utgaver, som er klokket noe høyere. Det maksimale effektforbruket til prosessorene skal ikke være høyere enn det til dagens Opteron-prosessorer.

Til toppen