BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD snart klar med firekjernet Opteron

AMD har offentliggjort detaljer om selskapets lanseringsplaner for firekjernede prosessorer.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. juli 2007 - 09:40

Intel lanserte allerede i november i fjor selskapets første, firekjernede prosessorer. Disse består i praksis av to brikker med to kjerner hver, som er satt sammen til én prosessor. AMD ligger mange måneder bak med å levere prosessorer med fire kjerner, men har valgt en annen tilnærming som skal gi bedre ytelse.

AMDs firekjernede prosessorer vil ha fire kjerner i det samme silisiumstykket, i motsetning til Intels to. Dette gir mer direkte forbindelse mellom alle kjernene, uten behov for å benytte noen forsidebuss eller lignende.

Fredag annonserte AMD at selskapet vil begynne å levere firekjernede Opteron-prosessorer, kjent under kodenavnet «Barcelona», i løpet av august. Dette gjelder både standard- og laveffekts-versjoner. De første systemene som tar i bruk prosessorene skal kunne ventes i september. De nye prosessorene vil selges under navnet Quad-Core AMD Opteron og skal selvsagt levere høyere ytelse og bedre ytelse-per-watt-forhold enn dagens modeller. Hvor store forbedringer det vil være snakk om, er spørsmålet.

    Les også:

AMD lover at enkelte database-applikasjoner skal kunne kjøres inntil 70 prosent raskere, samt at enkelte flyttallsorienterte applikasjoner skal kunne oppnå 40 prosent høyere ytelse. Men det er fornuftlig å vente på uavhengige tester for å få bekreftet disse påstandene.

De nye prosessorene vil i første omgang være klokket med frekvenser på inntil 2 GHz. I fjerde kvartal i år regner AMD med å kunne komme med prosessorer, både standard- og SE-utgaver, som er klokket noe høyere. Det maksimale effektforbruket til prosessorene skal ikke være høyere enn det til dagens Opteron-prosessorer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.