BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD snubler i kappløp med Intel

AMD har støtt på produksjonsproblemer med sine K6-brikker, noe som nok får Intel til å gni seg i hendene. Intels raskt voksende konkurrent må nemlig kutte 300 stillinger og varsler et blodrødt førstekvartal.

Einar Ryvarden
9. mars 1999 - 10:03

Alt gikk strykende for AMD. Til tross for intens konkurranse gumlet selskapet de siste to årene i seg et stort stykke av Intels kake. I forrige uke ble det kjent at over halvparten av alle PC-er som selges gjennom amerikanske databutikker har en AMD K6-prosessor i seg.

AMD har nå kapret 16 prosent av markedet og har på ett år redusert Intels markedsandel fra 85 til 76 prosent, hevder amerikanske analytikere. AMDs suksess skyldes primært eksplosjonen i salget av billige PC-er.

Men mikroprosessorer karakteriseres som de mest avanserte produktene vi lager på denne kloden og mye kan gå galt. Akkurat hva som er problemet vil ikke AMD røpe, men resultatet er at det kommer ut for mange brikker fra produksjons-samlebåndet som ikke kan kjøres i toppfart (400 og 450 MHz).

I prosessorproduksjon gjennomfører leverandører som Intel og AMD kontinuerlige forbedringer og sorterer resultatene etter hastighet etter en test. En del brikker blir også kastet på grunn av feil. De såkalte ytelsesrate-tallene (yieldrate) bevoktes strengt hemmelig.

AMD kommer derfor bare til å produsere 5 millioner mot de planlagte 5,5 millionene brikker i første kvartal i år, forteller selskapet til amerikanske medier. Problemene skal nå være løst, men vil føre til et bemanningskutt fra 13.800 til 13.500 ansatte over første og andre kvartal.

Fordi det er på de raskeste og dyreste brikkene AMD tjener mest penger, vil problemene ramme selskapet tungt og føre til "signifikante tap" i første og andre kvartal, sier selskapet.

AMD benekter at problemene har rammet den planlagte lanseringen eller produksjonen av selskapets nye prosessor K7.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.