RESULTATERFINANS

AMD sprøyter millioner inn i Transmeta

Tidligere så løfterike Transmeta fikk kapital fra AMD, og begges aksjekurs ble hevet.

9. juli 2007 - 12:25

AMD kunngjorde før helgen at de investerer 7,5 millioner dollar i Transmeta, et selskap som tidligere konstruerte strømsparende x86-kompatible prosessorer Crusoe og Efficeon, og som i våres gikk over til utelukkende å lisensiere sin strømsparingsteknologi.

AMD har lenge samarbeidet nært med Transmeta, og sier at partnerskapet var viktig i å få fram AMD 64-teknologien, og til å gjøre HyperTransport med utbredt.

Da investeringen ble kjent, spratt Transmetas aksjekurs opp 34 prosent, mens AMDs steg 1,4 prosent.

AMD kunngjorde i fjor at de ville levere Efficeon-prosessoren under eget merke, med tanke på FlexGo-PC-ene som Microsoft utvikler med tanke på salg i fattige land. FlexGo er en ordning der privatpersoner og småbedrifter betaler for PC-ene etter hvert som de bruker dem.

Kvartalstallene som Transmeta leverte i mai, viser at det er et akutt behov for penger: I forhold til første kvartal 2006 ble omsetningen redusert fra 19,5 millioner dollar til 2,1 mnd, mens tapet økte fra 1,6 millioner dollar til 18,7 millioner.

AMDs investering i Transmeta signaliserer støtte til et søksmål som Transmeta lanserte mot Intel i oktober i fjor. Der påstås det at Intel har misbrukt patentert teknologi fra Transmeta i sine prosessorer av typen Pentium III, Pentium 4, Pentium M, Core og Core Duo. Patentene er innvilget i perioden 1991 til 2000. Søksmålet påstår at Intel har solgt brikker med Transmeta-teknologi for 100 milliarder dollar. Blant Intel-teknologiene som påstås å bruke en ulisensiert Transmeta-oppfinnelse er «enhanced SpeedStep».

Transmeta krever å få erstattet tre ganger den skaden de er påført, uten å nevne tall. Selskapet krever også at Intel slutter å selge alle produkter med Transmeta-teknologi.

AMD har selv gående et milliardsøksmål mot Intel.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.