AMD taper stort - toppsjef trekker seg

Kvartalstallene ga et negativt driftsresultat på 173 millioner dollar av en omsetning på 595 millioner. President og daglig leder Atiq Raza trekker seg, av personlige grunner.

Kvartalstallene ga et negativt driftsresultat på 173 millioner dollar av en omsetning på 595 millioner. President og daglig leder Atiq Raza trekker seg, av personlige grunner.

17,5 millioner dollar forklares med restrukturering og tilsvarende kostnader. Salget av datterselskapet Vantis for 259 millioner dollar gir et samlet kvartalsresultat på 80 millioner dollar på den riktige siden av streken.

Kvartalet fra til 27. juni er det andre i AMDs regnskapsår. Omsetning falt med seks prosent i forhold til forrige kvartal da driftsresultatet endte på minus 128 millioner dollar, men økte med 13 prosent over samme kvartal i fjor, da selskapet bare tapte 65 millioner dollar.

Det ble solgt 3,7 millioner K6-prosessorer i andre kvartal, til en gjennomsnittspris på 67 dollar. I forrige kvartal ble det solgt 4,3 millioner K6-prosessorer, og gjennomsnittsprisen var 78 dollar.

Toppsjef (formann og CEO) Jerry Sanders forventer langt bedre tall i neste kvartal når den mer avanserte Athlon-prosessoren tar opp kampen mot Intels toppmodeller. AMD har tradisjonelt regnet med at en gjennomsnittlig prosessorpris på 100 dollar er et vilkår for positiv drift. Athlon, eller K7, skal ha bedre ytelse enn Pentium III. De første eksemplarene nådde markedet i juni.

De dårlige tallene var ventet. Den plutselige avgangen til president og COO (Chief Operating Officer) Atiq Raza, som også frasier seg vervet som styremedlem, kom derimot svært uventet.

AMD oppgir at avgangen skyldes personlige grunner.

Raza ble betraktet som en nøkkelperson i å gjenvinne AMDs troverdighet i markedet, blant annet fordi han fikk æren for å ha fikset produksjonsproblemene som plaget K6-brikkene. Sanders betraktes som mer kontroversiell, og investorer i selskapet har med jevne mellomrom krevd hans avgang. Analytiker Ashok Kumar hos Piper Jaffray tolker avgangen til Raza som et resultat av økt spenning mellom Raza og Sanders.

Det spekuleres i om Raza er kandidat til den ledige toppjobben hos Compaq.

Til toppen