AMD tar på nytt markedsandeler fra Intel

En ny rapport viser at AMD er på offensiven og har vunnet markedsandeler fra Intel.

AMD tar på nytt markedsandeler fra Intel

Analyseselskapet iSuppli har i et endelig estimat for mikroprosess-markedet i andre halvdel av 2007 kommet til at AMD har økt sin markedsandel mer enn de 0,5 prosent som tidligere var forventet. I forhold til første kvartal, har selskapet andel økt med 2,5 prosentpoeng til 13,4 prosent av den totale omsetningen i mikroprosessormarkedet. Dette markedet består av både x86-, RISC- og prosessorer og universalprosessorer.

I samme periide har Intels andel sunket med 2 prosentpoeng. Selskapet har likevel en andel på 78,8 prosent og er dermed i en klasse for seg.

- AMDs prestasjon i det andre kvartalet av 2007 var både imponerende og svært nødvendig, mener Matthew Wilkins, analytikersjef for prosessorplattformer ved iSuppli.

AMDs framgang setter også en foreløpig sluttstrek på selskapets nedtur. I perioden tredje kvartal i 2006 til første kvartal i 2007 gikk selskapets andeler i omsetningen i prosessormarkedet ned fra 16,8 prosent til 10,9 prosent.

iSuppli mener at AMDs vekst i andre kvartal i år skyldes økt leveranse av prosessorer til både stasjonære og bærbare PC-er, i tillegg til serverprosessorer. Veksten i omsetningen har skjedd samtidig som at den gjennomsnittlige omsetningsprisen på prosessorene har sunket. Intels nedgang i andelen av omsetningen skyldes nettopp prisfallet på prosessorer.

Tabellen nedenfor viser likevel at AMD ikke har greid å komme opp på samme nivå som i andre kvartal i fjor.

- Forholdene i prosessormarkedet domineres nå at høyt prispress. Dette presset oppstod opprinnelig omtrent da Intel lanserte sin nye prosessorserie i 2006 (Core 2). AMD og Intel fortsetter å reagere på hverandres prissetting. Det er ventet at dette aggressive prismiljøet vil fortsette ut året, sier Wilkins.

    Les også:

Prispresset i andre kvartal i år har ifølge iSuppli vært spesielt høyt i de nedre delene av både det stasjonære og det bærbare PC-markedet. Dette skyldes først og fremst svært høy etterspørsel etter bærbare PC-er. iSuppli anslår at det i 2007 vil bli levert 26 prosent flere PC-prosessorer enn i året før. Selskapet tror både PC- og brikkeleverandørene ønsker å opprettholde det høye nivået og dermed prissette produktene sine for å understøtte dette.

Selv om både AMD og Intel er blitt noe medtatt av priskrigen, er dette ifølge iSuppli ingenting i forhold til tilstanden til de mindre konkurrentene.

- Den kombinerte posisjonen til Intel og AMD viser hvordan disse to selskapene jevnt har spist opp andeler fra andre prosessorleverandører med en takt på 2,3 prosent de siste 12 månedene. Et gammelt ordtak går som følger: «når elefantene danser, lider gresset», avsluter Wilkins.

Les mer om: