AMD tar på nytt markedsander fra Intel

Det ser nå litt lysere ut for utfordreren.

AMD tar på nytt markedsander fra Intel
Bilde:

Intels andel i mikroprosessormarkedet ble redusert med 2,5 prosentpoeng i løpet av første kvartal i år. Det melder analyseselskapet iSuppli i en ny rapport. Andelen har gått ned fra 81,6 prosent til 79,1 prosent siden fjerde kvartal i fjor.

Samtidig har AMD økt andelen med nesten like mye, fra 10,5 til 12,8 prosent. Resten av økningen har kommet andre selskaper, som Via Technologies, til gode. iSupplis tall inkluderer alle typer mikroprosessorer, ikke bare x86-prosessorer.

- Etter å ha tapt andeler til Intel sekvensielt gjennom tre av fire kvartaler i 2008, har AMD greid å reversere trenden i første kvartal av 2009, sier Matthew Wilkins, sjefsanalytiker for IT-plattformer i iSuppli, i en pressemelding.

- AMD økte sin del av den globale mikroprosessor-omsetningen på grunn av store framganger i dets mikroprosessor-portefølje, spesielt blant produktene rettet mot bærbare pc-er. Dette var en imponerende bragd gitt den økonomiske nedgangen og svakheten i pc- og servermarkedene, noe som førte til at omsetningen av mikroprosessorer i første kvartal sank med 20,6 prosent til 6,9 milliarder dollar, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Intel økte sitt forsprang i 2008 delvis på grunn at selskapets Atom-prosessor, som oppnådde stor suksess i det rasktvoksende markedet for netbooks. Likevel var det styrken i Intels brede serie med mikroprosessorer for servere og pc-er som var den viktigste faktoren til selskapet suksess, sier Wilkins.

iSuppli mener nedgangen Intel nå opplever skyldes innsnevringen i pc- og servermarkedene, hvor etterspørselen lider som følge av finanskrisen. Det forklares ikke pressemeldingen hvorfor dette i større grad rammer Intel enn AMD. Men det kan skyldes at AMD har lykkes med sin prispolitikk i de delene av prosessormarkedet hvor selskapet har produkter som kan konkurrere med Intels om ytelse og ytelser/energi-forhold.

iSuppli mener at markedet for mikroprosessorer fortsatt vil være hemmet av finanskrisen i tiden framover, slik at den totale omsetningen i år vil være 28,6 milliarder dollar, noe som er 15,8 prosent lavere enn det omsetningen var i fjor.

    Les også:

Les mer om: