AMD til himmels på avtale med Kina

Lisensierer ut x86-brikketeknologi for servere. Selskapets aksjekurs gikk i taket.

Bilde: AMD

AMD varslet før helgen at de lisensierer ut halvlederteknologi til et nyetablert, ennå ikke navngitt kinesisk joint venture.

Avtalen er verdt milliarder. Den har til hensikt å forsyne Kina med x86-baserte serverprosessorer og relaterte systembrikker.

Børsrally

Ved signering har kontrakten en oppgitt verdi på 293 millioner dollar, tilsvarende 2,4 milliarder kroner. I tillegg kan det amerikanske brikkeselskapet vente seg ytterligere godtgjøring med fremtidige royalties når produksjonen kommer i gang.

Den overraskende kunngjøringen kom samtidig med fremleggelsen av regnskapet for første kvartal.

På fredag steg aksjekursen til AMD med over 52 prosent. Hvilket er det største hoppet på mer enn 35 år, melder Bloomberg.

Bransjeobservatører som nettstedet Anandtech understreker at grafikkbrikker og ARM-teknologi ikke er del av samarbeidet. De tror avtalen i hovedsak dreier seg om x86 64-biters serverprosessorer, basert på AMDs kommende Zen-arkitektur.

Lynraske serverbrikker

Dette er en høyytelses nestegenerasjons prosessorarkitektur, som er ment å ta AMD ut av «skyggenes dal». Målet er å ta opp kampen mot den svært dominante konkurrenten Intel.

Prøveproduksjon av Zen-kjerner er ikke ventet før i fjerde kvartal. Derfra kan det gå to-tre år før produktene er kommersielt tilgjengelig, anslår Forbes, som legger til at de tidligere har sett andre kinesiske oppstartselskaper produsere fungerende brikker på andre arkitekturer så raskt som etter seks måneder.

 

Formelt er samarbeidet etablert mellom AMD og investeringsselskapet Tianjin Haiguang Advanced Technology Investment (THATIC), som er kontrollert av det regjeringsstøttede kinesiske vitenskapsakademiet.

Går med underskudd

AMDs omsetning i første kvartal endte på 832 millioner dollar. Det er 19 prosent svakere enn samme periode i fjor. Netto underskudd var på 109 millioner dollar, en bedring fra de 180 millioner dollar de tapte første kvartal i 2015.

Samtidig la det amerikanske brikkeselskapet fram en prognose for vekst på 15 prosent for inneværende kvartal, pluss minus 3 prosent. Aksjeboomen på fredag er selskapets største siden juli 1980, ifølge nyhetsbyråets Bloomberg.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.