AMD tilbyr «neste generasjon» Opteron

AMD gir Opteron-prosessoren en ny fellessokkel for både to- og firekjerners varianter.

AMD gir Opteron-prosessoren en ny fellessokkel for både to- og firekjerners varianter.

AMD kunngjør i dag neste generasjon av serverprosessoren Opteron. Den største nyheten er en utvidet sokkel, kalt Socket F, med 1207 kontaktpunkter mot 940 hos forgjengeren.

Den nye sokkelen innebærer at «Next Generation Opteron» som det heter offisielt, krever andre hovedkort enn forgjengeren. Til gjengjeld lover AMD at den samme sokkelen vil kunne brukes til firekjerners varianten av Opteron som kommer neste år. Det innebærer at man kan kjøpe en server med den nye «neste generasjon» tokjerners Opteron i dag, og så oppgradere maskinen til firekjerners varianten når den kommer om et års tid.

«Next Generation Opteron»-varianten med to kjerner, som altså kan kjøpes fra og med i dag, inneholder også andre forbedringer i forhold til forgjengeren. Den umiddelbare ytelsesforbedringen er anslått til 10 til 20 prosent, avhengig av oppgave.

Ytelsesforbedringen kommer dels av ny virtualiseringsteknologi, dels av raskere DDR2-minne og andre mindre forbedringer. Både Novell og VMware har avgitt støtteerklæringer til maskinvarens støtte for virtualisering, og bekrefter at den vil gi bedre ytelse til deres programvare.

Sun, IBM, HP og Dell ventes alle å komme med servere med den nye Opteron-prosessoren. Prosessoren vil leveres i tre utgaver, med forskjellig strømforbruk. En «high efficiency» (HE) utgave vil begrenses til 68 watt, mens en «special edition» (SE) vil tillate høyere klokkefrekvenser og forbruke 120 watt. Standardutgaven holder seg til 95 watt.

Til toppen