BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD utsetter Athlon 64 til september

AMDs 64 biters serverprosessor Opteron kommer som planlagt i April, men PC-utgaven Athlon 64 er utsatt til september.

3. feb. 2003 - 07:52

AMD opprettholder 22. april som dato for den offisielle lanseringen av Opteron, serverutgaven av selskapets 64 biters prosessorarkitektur. Varianten for arbeidsstasjoner, Athlon 64, er derimot utsatt til september.

Opprinnelig gikk prosessorene under fellesnavnet Hammer, med Clawhammer som betegnelsen for PC-utgaven, og Sledgehammer for serverne. Opteron og Athlon 64 konkurrerer med Intels Itanium-prosessorer. De markedsføres som mer egnet for brukere i en overgangsfase mellom 32 biters og 64 biters applikasjoner, siden Hammer ble laget for å være bakoverkompatibel, mens Itanium krever at applikasjonene overføres fra 32 biter til 64 biter for å kunne kjøres effektivt.

Les også

Det er uklart hva som er årsaken til utsettelsen. Ifølge Wall Street Journal erkjenner AMD at det er problemer med produksjonsteknologien "silicon on insulator", der størrelsen kan krympes uten far for strømlekkasjer internt i brikken, siden det legges isolasjonsmateriale mellom silisiumlagene. AMD samarbeider med IBM for brikkeproduksjon etter denne teknologien.

Les også

Utsettelsen av Athlon 64 innebærer at Athlon XP må trappes opp ytelsesmessig. AMD sier Athlon XP 3000+ skal lanseres 10. februar, og at 3200+-utgaven vil være klar til midtsommers. Betegnelsen 3000+ antyder at ytelsen vil være på høyde med Intels 3,06 GHz Pentium 4. 3000+ og 3200+ får en ny kjerne, med kodenavn "Barton", med 512 kB cache og en raskere intern buss.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.