AMD vil lansere Centrino-alternativ

AMD vil innen få måneder lansere Turion, en prosessor de selv beskriver som «anti-Centrino».

AMD vil innen få måneder lansere Turion, en prosessor de selv beskriver som «anti-Centrino».

AMDs Athlon- og Opteron-prosessorer har markert seg innen stasjonære PC-er og servere, men selskapet har ennå ikke utviklet spesialiserte prosessorer beregnet på bærbare PC-er. AMD-drevne bærbare som tilbys i dag, er utstyrt med tilpassede varianter av Athlon og billigprosessoren Sempron. AMD har følgelig vært på defensiven i forhold til Intels Centrino-teknologi, som kombinerer en prosessor spesielt utviklet for bærbare, med egne brikkesett for grafikk og trådløst nettverk.

På en pågående messe for forbrukerelektronikk i Las Vegas – Consumer Electronics Show (CES) – kunngjorde AMD i går kveld at de i løpet av første halvår vil tilby Turion, en prosessor de har utviklet fra grunnen av med tanke på bruk i bærbare PC-er. Maskiner med den nye prosessoren vil sendes ut på markedet samtidig med den offisielle lanseringen av Turion.

AMD forteller svært lite om selve prosessoren. En talsperson, Marty Seyer, beskriver den overfor Wall Street Journal som «anti-Centrino», og sier den har en arkitektur beregnet på å kombinere høy ytelse med lav effekt. Videre vil den ha en kombinert 32/64-biters arkitektur, etter modell av Opteron og Athlon 64.

En annen talsperson, Bahr Mahony, sier til ZDNet at Turion vil ha ytelse og batterilevetid tilsvarende Pentium M, Intel-prosessoren i Centrino-arkitekturen. AMD vil fortsette å tilby tilpassede versjoner av Athlon 64 og Sempron for henholdsvis bærbare arbeidsstasjoner og det rimeligste segmentet innen bærbare PC-er.

I motsetning til Pentium M og Centrino, vil ikke Turion knyttes til noe spesielt brikkesett. AMD samarbeider med blant annet Broadcom for tilpassede brikkesett til Turion, slik at Turion-PC-er vil få egenskaper tilsvarende Centrino, med innebygget trådløst nett.

I dag anslås AMD å ha rundt 9 prosent av det globale prosessormarkedet for bærbare PC-er. Turion skal gjøre det mulig for selskapet å markere seg innen den vesentlige nisjen med høytytende bærbare med innebygget trådløst nettverk.

Turion vil ikke konkurrere med dagens Centrino, men med en oppdatert plattform som Intel har sagt vil lanseres i løpet av en måneds tid.

    Les også:

Til toppen