BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD vinner over Intel

Langsomt, men sikkert rakner Intels monopol. I janauar ble det solgt flere PC-er i amerikanske butikker med AMD-prosessoer enn med Intel-prosessorer.

Einar Ryvarden
1. mars 1999 - 16:02

PC-bransjen har lenge vært dominert av to nesten-monopoler. Nå trues både Microsoft og Intels lønnsomme monopoler både i rettssalene og på markedet. Mens Microsoft merker tøffere konkurranse fra gratis-operativsystemet Linux, spiser produsenter som AMD og Cyrix stadig større deler av Intels kake.

I 1998 eksploderte salget av PC-er til under 1000 dollar i USA, blant annet takket være billigere prosessorer fra AMD og Cyrix. I januar passerte denne utviklingen en milepæl fordi det ble solgt flere PC-er i amerikanske butikker med AMD-prosessoer enn Intel-prosessorer. Dette forteller analyseselskapet PC Data til Wall Street Journal. Bedriftskundene foretrekker fremdeles PC-er med Intel-brikker.

AMD leder allerede i leveransen av prosessorer til PC-er som koster mindre enn 1000 dollar. Slike maskiner står nå for 66 prosent av pc-salget i USA. Dermed har Intel ikke lykkes med Celeron, selskapets billig-versjon av Pentium som skulle presse vekk AMD.

Her i Norge dominerer Intel fremdeles suvernt, trolig fordi nordmenn fokuserer på å ha det siste og raskeste. Leverandørene selger derfor foreløpig lite maskiner med AMD og Cyrix-brikker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.