AMD viste Opteron med 64-bits Windows

Microsoft bekrefter 64-biterssamarbeidet med AMD. Sledgehammer er offisielt døpt Opteron og demonstrert i full offentlighet.

Opteron, tidligere kjent som Sledgehammer, blir navnet på server- og arbeidsstasjonsutgaven av AMDs 64-biters prosessor etter selskapets x86-64-arkitektur. Opteron blir altså fellesbetegnelsen på prosessorene som er forberedt på maskiner med flerprosessorarkitektur.

PC-utgaven av x86-64-arkitekturen, hittil kjent som Clawhammer, vil inngå i Athlon-familien. Microsoft har offisielt bekreftet at det vil sørge for at 64-biters Windows fungerer optimalt på både Opteron og Athlon, slik digi.no meldte onsdag. I går ble 64 biters Windows demonstrert på både Opteron og Athlon, i forbindelse med AMDs aksjonærmøte.

Les også

64-biters Athlon vil være klar for markedet innen utgangen av året. Opteron-brikkene kommer innen neste sommer. Opteron kjører best under 64-biters Windows, men vil også fungere under 32-biters Windows. Under 64-biters Windows vil man kunne kjøre både 32-biters og 64-biters applikasjoner om hverandre. AMD mener det er bedre for brukerne å kunne vokse gradvis opp til 64-biters prosessering. Intels Itanium-arkitektur gir ikke den samme muligheten til å kombinere 32- og 64-biters applikasjoner på samme server. Selskapet har ikke villet bekrefte det såkalte "Yamhill"-prosjektet, der Intel-utviklere skal arbeide med en arkitektur basert på AMDs prinsipp.

Opteron får en integrert minnekontroller og tre HyperTransport-forbindelser som kan gi en samlet intern båndbredde på opptil 19,2 gigabytes per sekund.

Det er ennå ikke klart om noen av de store serverleverandørene vil bruke Opteron i noen av sine modeller. Å få kjente merker til å velge Opteron betraktes som AMDs viktigste utfordring.

Til toppen