FORBRUKERTEKNOLOGI

AMD viste tokjernet Athlon-prosessor

AMD har demonstrert en tokjernet Athlon 64-prosessor, beregnet på stasjonære PC-er.

23. feb. 2005 - 08:18

Prosessoren bærer kodenavnet Toledo. De ytre fysiske egenskapene er identiske med en vanlig Athlon 64, slik at den passer inn de samme soklene og hovedkort. Inne i brikken er det to atskilte Athlon 64-kjerner.

Grovt sett innebærer det å ha to kjerner at man i praksis får to prosessorer til disposisjon. Utfordringen er å utnytte begge samtidig. Windows XP Professional har lagt opp med tanke på dette, slik at den fordeler aktive prosesser mellom prosessorene. En enda bedre utnyttelse får man når også applikasjoner kan fordele sine arbeidsoppgaver på de to kjernene. Få Windows-applikasjoner har denne egenskapen i dag.

AMD vil levere sine første Toledo-prosessorer til PC-produsentene over sommeren, altså en tid etter Intels første leveranser av sin tokjernede PC-prosessor med kodenavn Smithfield, som er varslet for andre kvartal.

Ved demonstrasjonen nektet AMD å opplyse om klokkefrekvens og prisnivå. Det fikk, ifølge Extreme Tech, en analytiker til å spekulere i at hensikten med demonstrasjonen var å ta noe av brodden av Intels presentasjon av sin tokjernestrategi på utviklersamlingen Intel Developer Forum som starter i San Francisco neste uke.

Målgruppen for de første eksemplarene av Toledo er det profesjonelle markedet. Få spill er lagt opp med tanke på å utnytte tokjernede prosessorer, slik at Athlon FX vil være AMDs stjerne på hjemmemarkedet i hvert fall et stykke ut i 2006.

Intel har varslet en tokjernet prosessor for bærbare, kodenavn Yonah, seinere i år. AMD har ennå ikke opplyst om eventuelle planer om tokjernet prosessor for bærbare. Toledo vil kunne brukes i større bærbare, men trekker for mye strøm – 110 watt – til å gi håp om særlig driftstid på batteri.

På serversiden har AMD kunngjort at en tokjernet Opteron vil tilbys markedet i sommer. Intel har utsatt sin tokjernede Xeon til 2006, men vil ha tokjernet Itanium klar i andre kvartal i år.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.