AMD vurderer brikke med 96 kjerner

AMD skal være i samtaler med en mindre brikkeprodusent om bruk av en svært effektiv flytetallsbrikke.

AMD skal være i samtaler med en mindre brikkeprodusent om bruk av en svært effektiv flytetallsbrikke.

AMD er ifølge nettstedet Reg Hardware i samtaler med britiske Clearspeed for å diskutere mulig bruk av Clearspeeds CSX600-brikke, noe som skal kunne gi AMDs kraftige Opteron-systemer betydelig forbedret flytetallsytelse.

En eventuell bruk av brikken vil fungere omtrent som de tidligere flytetalls hjelpeprosessorene mange PC-er i blant var utstyrt med på begynnelsen av 1990-tallet.

CSX600 ble lansert i juni i fjor og består av en serie på 96 kjerner som hver er utstyrt med 6 kilobytes med minne, i tillegg til et felles minne på 128 kB. Brikken har dessuten støtte for eksternt DDR2-minne med ECC-støtte.

Selv om brikken ikke har høyere effektforbruk enn 10 watt, skal den kunne utføre 250.000 komplekse, 1024-punkters flytetallsoperasjoner i sekundet. Dette skal gi en vedvarende ytelse på 25 GFLOPS med DGEMM (Double-precision General Matrix Multiply).

Den interne minnebåndbredden er på 96 Gigabytes per sekund, mens båndbredden mot det eksterne DDR2-minnet er på 3,2 Gbytes/s. Båndbredden mellom to brikker er på 2 x 3,2 Gbytes/s.

CSX600 benytter 64-bits virtuell og 48-bits fysisk adressering. Hver prosesseringsenhet/kjerne har en 32/64-bits flytetalls multiplikator, en 32/64-bits flytetalls adderer, et 128 bytes register, en heltalls ALU (Arithmetic Logic Unit) og en 16-bits heltalls MAC (Multiply Accumulator).

CSX600 SoC-design

Kjernene kan på ingen måte sammenlignes med kjernene i vanlige prosessorer (CPU-er). De er mye enklere laget og kan ikke kjøre programvare uavhengig, men vil kreve at en mer generell vert sørger for å fôre dem med kommandoer og data.

Det er ikke utenkelig at AMD vil kunne ønske å hekte én eller flere slike MTAP-er (Multi-threaded Array Processor) prosessorer på HyperTransport-grensesnittet i selskapets Opteron-systemer. Clearspeeds brikke er beregnet for systemer som utfører tunge beregninger, et område AMD er stadig mer opptatt av å levere Opteron-brikker til.

CSX600 MTAP-design

Det er ifølge Reg Hardware ikke bare AMD som vurderer et samarbeid med Clearspeed. Også Intel samarbeider med selskapet, og Clearspeed annonserte i fjor en kontrakt selskapet hadde fått sammen med Sun om å lage Japans største klynge. Den skal få en ytelse på 85 TFLOPS og bygges ved Tokyo Institute of Technology (TiTech).

Til toppen