AMD vurderer fire kjerner

AMDs toppsjef har antydet noen av valgene selskapet står overfor når det skal utvikle enda kraftigere prosessorer.

AMDs toppsjef har antydet noen av valgene selskapet står overfor når det skal utvikle enda kraftigere prosessorer.

Både Intel og AMD har de siste ukene for første gang lansert prosessorer med doble kjerner. Spesielt Intel har gått til dette skrittet for å komme ut av en stadig trangere blindvei - økt ytelse ved hjelp av økt klokkehastighet. Varmeproblemene ble uoverstigelige og selskapet kansellerte 4 GHz-utgaven av Pentium 4 på grunn av dette.

Brikkene med doble kjerner har trolig fortsatt en hel del å gå på når det gjelder ytelse. Prosessorene som nå er blitt lansert er foreløpig klokket lavere enn de raskeste med én kjerne. I tillegg er det foreløpig lite programvare som er bygget for å utnytte doble kjerner - hvis man ser bort fra serverprogramvare hvor systemer med mer enn én prosessor har vært vanlig i lang tid.

PC-brukere som benytter flere prosessorintensive programmer på en gang, kan likevel oppleve en betydelig, sammenlagt ytelsesforbedring, fordi dobbeltkjernede prosessorer kan kjøre to prosesser på en gang, i tillegg til eventuell Hyper-Threading.

I et intervju med InfoWorld, forteller AMDs toppsjef, Hector Ruiz, om noen av valgene selskapet står overfor nå som de tokjernede prosessorene er på god vei inn på markedet.

Ruiz forteller at sannsynligheten for at man går videre til prosessorer med fire kjerner, er veldig høy. Han mener at både AMD og selskapets konkurrenter vil være i stand til å tilby dette i løpet av et par år. Om det vil skje, avhenger ifølge Ruiz av etterspørselen blant kundene.

- Når alt kommer til alt, vil vi levere det kundene våre ønsker fra oss. Å lage transistorer er ganske trivielt. Vi kan lage hundrevis av millioner av transistorer. Det er å finne ut hva vi skal bruke transistorene til som er utfordringen. Man kan for eksempel velge å ha heterogene kjerner, altså to forskjellige kjerner i stedet for to like. Det åpner for et helt nytt sett med muligheter, sier Ruiz til InfoWorld.

Les hele intervjuet her.

Til toppen