AMDs åpne skjermkortdrivere lages av Novell

AMD har hyret Suse Linux-utviklere til å lage selskapets åpen kildekode-baserte ATI-drivere.

AMDs åpne skjermkortdrivere lages av Novell

AMD kunngjorde denne uken at selskapet vil satse mer på å tilby gode grafikkløsninger til Linux. Til nå har selskapets ATI-divisjon bare tilbudt eldre, lukkede drivere med begrenset funksjonalitet. Dette skal nå endres.

I tillegg til at de lukkede, proprietære drivere skal kraftig oppgraderes og gi støtte for ny funksjonalitet og de nyeste skjermkortene, skal selskapet også begynne å tilby drivere med åpen kildekode.

    Les også:

I et intervju med News.com sier John Bridgman, programsjef og prosjektleder i AMD, at selskapet nå gir lønn til Suse Linux-utviklere ved Novell for utvikling av driveren. AMD tilbyr i tillegg detaljer om maskinvaren og teknisk hjelp til utviklerne.

En første tidligutgave av driveren skal kunne ventes allerede mandag i neste uke. Deretter vil den gradvis i tiden framover få mer innebygd støtte for ulike grafikkegenskaper.

Men selv når den åpen kildekode-baserte driveren er blitt moden, vil den ikke fullt ut kunne erstatte den proprietære driveren. Det er områder innen rettighetsadministrasjon (DRM) og kopisperrer som AMD ikke vil dele ut til alle. Disse er forbeholdt den lukkede driveren. I tillegg er AMD kontraktsforpliktet til å holde hemmelig detaljer rundt teknologier for visning av blant annet Blu-ray Disc og HD DVD.

- Det store problemet vi har hatt tidligere er at meldingen vi har fått er at vi har måttet åpne opp alt i maskinvaren for å gjøre driverutvikling mulig. Forståelsen har nå blitt at moderne grafikkbrikker er raske nok til at vi kan gjøre fellesskapet i stand til å skrive drivere som fullt ut dekker behovene deres, uten at å måtte komme inn på de store opphavsrettsproblemene, sier Bridgman.

De første driverne vil støtte ATI Radeon X1000 og HD 2000-familiene.