AMDs nye mobilbrikker varsler billigere bærbare

AMD har lansert to nye prosessorer til bærbare PC-er. Analytikere ser fram til en priskrig mot Intel tilsvarende den innen brikker for stasjonære PC-er.

AMD har lansert to nye prosessorer til bærbare PC-er. Analytikere ser fram til en priskrig mot Intel tilsvarende den innen brikker for stasjonære PC-er.

De nye AMD-brikkene faller i hver sin priskategori. For krevende brukere er den mobile Athlon 4 trappet opp til 1,2 GHz. I den nøkterne delen av skalaen tilbys den mobile Duron i 950 MHz.

Compaq vil bruke de nye AMD-brikkene i bærbare PC-er av typen Presario 700 (se bildet), de rimeligste maskinene i denne serien beregnet primært på hjemmebrukere, selv om de har integrert nettkort i 10/100 Mb/s i tillegg til modem.


De to nyhetene prises til henholdsvis 525 dollar og 160 dollar.

AMD har slått fast at 2002 vil bli året da selskapet bryter gjennom i to nye markeder, servere og bærbare. Information Week siterer en analytiker som peker på at Intel har så stort forsprang på begge disse markedene at AMD må kjøre beinhardt på pris dersom det skal kunne komme noen vei. Prisfallet på bærbare er merkbart allerede i år, og kjøpere kan glede seg til at det blir enda større.

Markedsføringen til AMD gjør et poeng av at de nye prosessorene er optimalisert for Windows XP, i samarbeid med Microsoft. Dette gjelder spesielt strømsparingsfunksjonene, der AMD mener PowerNow!-teknologien kan forlenge batterilevetiden med opp til 30 prosent.

På ytelsessiden er begge de nye brikkene tilrettelagt for AMDs buss på 200 MHz. Athlon-prosessoren har dessuten 3DNow!-instruksjonssettet for bedre håndtering av multimedia.

Neste gang AMD fornyer sine bærbare prosessorer, skal benevningen følge modellen lagt opp for Athlon XP-serien for stasjonære PC-er, for å markere selskapets påstand om at klokkefrekvens alene gir ikke et godt nok bilde av hva prosessorene er i stand til. Det forventes en mobil Athlon 1800 i 1,5 GHz, og en mobil Duron 1500 i 1,3 GHz.

Til toppen