BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMDs nye prosessorhåp gjør det bra i tester

Med Phenom II er AMD omsider skikkelig i gang med moderne prosessorproduksjon igjen.

AMD Phenom II er kan være selskapets siste sjanse til å lykkes. De første uavhengige testene viser lovende resultater.
AMD Phenom II er kan være selskapets siste sjanse til å lykkes. De første uavhengige testene viser lovende resultater. Bilde: Sven Doering / VISUM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
8. jan. 2009 - 15:15

AMD har slitt voldsomt med overgangen fra 65 til 45 nanometers prosessteknologi. Disse problemene har ført til at Intel har fått et stort teknologimessig forsprang. Tidligere var situasjonen omvendt, for AMD kom før Intel med både 64-bits teknologien og med prosessorer med to kjerner.

Mens Intel lanserte sine første 45 nanometers-brikker i november 2007, kom AMD først et år senere med den første 45 nanometer-utgaven av serverprosessoren Opteron. I dag kunngjorde AMD at selskapets første 45 nanometers prosessorer for PC-er er lagt for salg.

Den nye prosessorfamilien kalles Phenom II, tidligere kjent under kodenavnet Deneb. Den er foreløpig begrenset til to modeller, de firekjernede X4 940 Black Edition og X4 920.

Begge modellene er basert på sokkelen AM2+. De har et maksimalt effektbehov på 125 watt og støtter 3,6 GHz HyperTransport, noe som er hakket langsommere enn de eksisterende toppmodellene som støtter 4,0 GHz HyperTransport. Til gjengjeld med tre ganger så stort L3 cacheminne - 6 megabytes. De er også klokket raskere.

Toppmodellen er klokket til 3, 0 gigahertz, mens X4 920 er klokket til 2,8 gigahertz.

Veiledende pris for de to modellene er henholdsvis 275 og 235 dollar.

Hovedtrekkene i AMD Phenom II-arkitekturen
Hovedtrekkene i AMD Phenom II-arkitekturen

I tester, som her, her og her, når ikke de nye prosessorene helt opp i klassen hvor Intel Core i7-modeller får råde grunnen alene. Til gjengjeld mener testerne at de nye prosessorene utmerker seg med det beste ytelse/energi-forholdet og men et attraktivt forhold mellom pris og ytelse, når man ser på hva de sentrale delene av PC-en vil koste.

Core i7 krever helt nye hovedkort i den øvre enden av prisklassen. De krever også trekanals DDR3-minne.

De første Phenom II-modellene støtter fortsatt den eksisterende AM2+-sokkelen, som er tilgjengelig på hovedkort i alle prisklasser. Svært mange hovedkort vil dermed kunne benyttes sammen med de nye prosessorene, men de fleste vil trolig trenge en BIOS-oppdatering. Dessuten må kortene kunne takle effektbehovet på 125 watt.

Dessuten støtter de første Phenom II-modellene helt vanlig DDR2-minne, som lenge har vært svært billig.

Flere av testerne mener at de to modellene som ble lansert i dag, bare er toppen av isfjellet når man ser på klokkehastigheter. AMD skal tidligere ha uttalt at Phenom II på sikt skal kunne takle hastigheter opp mot 6 gigahertz. Det krever nok spesiell kjøling, men Tom's Hardware Guide har greid å overklokke den til nesten 5 GHz ved hjelp av flytende nitrogen.

Under mer normale forhold skal prosessorene ha latt seg overklokke med omtrent 20 prosent.

På sikt kommer Phenom II også for den nye AM3-sokkelen. Dette er ventet å skje i februar. Disse prosessorene skal kunne fungere på dagens hovedkort, men vil da ikke kunne støtte DDR3-minne, som er AM3-sokkelen støtter. Eldre prosessorer vil ikke kunne brukes sammen med AM3-hovedkort på grunn av prosessorenes manglende DDR3-støtte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.