BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMDs prosessorplaner ut 2005

AMD presenterte under selskapets årlige analytikermøte en plan for selskapets prosessorprodukter de neste to årene. 64-bitsproduktene dominerer.

7. nov. 2003 - 14:45

Under gårsdagen AMD 2003 Analyst Day viste AMD fram en rekke presentasjoner om selskapets planer for framtiden. Svært interessant var ikke minst deler av presentasjonen til Dirk Meyer, senior visepresident for selskapets prosessorproduktgruppe.

    Les også:

Det som er helt klart er at AMD i tiden framover vil snu fokus opp-ned. Til nå har selskapet hatt mest fokus på prosessorer for stasjonære PC-er, mens serverløsninger har fått lite oppmerksomhet. I tiden som kommer vil det fokuseres langt mer på serverprosessorer, og betydelig mindre på løsningene for vanlige PC-er. Sentralt i planene er også å få IT-bransjen til å gå over til 64-bits databehandling.

Starter man med planene for server- og arbeidsstasjonsprosessorene, vil dagens Opteron-prosessorer første erstattes i andre kvartal 2004, av produktene med kodenavnene Athens, Troy og Venus. Disse vil henholdsvis erstatte 800, 200 og 100-seriene av Opteron. Prosessorene vil være laget med 90 nanometers prosessteknologi, mens dagens Opteron lages med 130 nm-teknologi. Alle de tre modellene vil komme varianter for enten normalt eller lavt strømforbruk.

De tre modellene vil i andre halvdel av 2005 erstattes av modeller med kodenavnene Egypt, Italy og Denmark. Også disse skal lages med 90 nm prosessteknologi.

Selskapet vil fortsatt opprettholde dagens Athlon MP-serie, men ser ikke ut til å ha konkrete planer for denne i framtiden.

AMD har i dag fire ulike serier med prosessorer for stasjonære PC-er, Athlon 64 FX, Athlon 64, Athlon XP og Duron. En ny generasjon av Athlon 64 skal komme allerede til våren. Bortsett fra kodenavnet, Newcastle, opplyser ikke AMD hva som er nytt med denne modellen. Men allerede andre halvdel av 2004 vil Newcastle bli erstattet av Winchester, som skal være basert på 90 nanometers prosessteknologi. AMD satser på å tilby denne generasjonen i hvert fall ut 2005.

Også Athlon 64 FX vil bli laget med 90 nm prosessteknologi fra og med andre halvdel av 2004. Modellen, som har kodenavnet San Diego, vil bli erstattet ett år senere av Toledo.

AMD vil fortsatt satse på 32-bits Athlon-prosessorer også. Athlon XP blir erstattet av Paris høsten 2004 og deretter av 90 nanometersutgaven Palermo høsten 2005.

Hva som skjer med Duron, er mer usikkert. Her vil etterspørselen avgjøre.

På den bærbare fronten leverer nå AMD Athlon 64 og Athlon XP-M. En mobil utgave av Athlon 64 ventes neste halvår, men vil erstattes av 90 nanometers Odessa andre halvår 2004 og Oakville første halvår 2005.

Dagens generasjon av Athlon XP-M vil finnes på markedet fram til andre halvår 2004, da den vil erstattes av Dublin. Ett år senere kommer nok et generasjonsskifte, da kommer 90 nm-modellen Trinidad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.