Amelio vil ha litt av æren

Den tidligere Apple-toppsjefen, Gil Amelio, avviser at han er bitter for å ha blitt sparket fra selskapet, men synes samtidig han fortjener noe av æren for at Apple nå tjener penger igjen.

Den tidligere Apple-toppsjefen, Gil Amelio, avviser at han er bitter for å ha blitt sparket fra selskapet, men synes samtidig han fortjener noe av æren for at Apple nå tjener penger igjen.

I et intervju med Reuters i forbindelse med lanseringen av sin nye bok, "On the Firing Line, My 500 Days at Apple", sier Amelio at han er henrykt over den vellykkede snuoperasjonen i Apple.

- Jeg la halvannet år av mitt liv og jobbet mer enn jeg noen gang har gjort med å snu Apple. Nå bærer noe av dette arbeidet frukter, og jeg kan si at jeg gjorde de rette tingene, sier Amelio.

Han innrømmer imidlertid at det plager ham at han ikke har fått noe av æren for å ha lagt grunnlaget for den suksessen selskapet nå opplever. I sin nye bok forteller Amelio hvordan han kom til et apatisk styre i et pengeslukende selskap, og der stemningen var så dårlig at man under et styremøte i 1996 besluttet å kaste Michael Spindler, ble enig med Amelio om å erstatte ham og endte med å diskutere en fusjon med Scott McNealy og Sun Microsystems.

Amelio ble sparket fra Apple i juli 1997.

I boka beskriver Amelio sine mange møter med Apple-gründer Steve Jobs, som Amelio påstår brukte ham til å gjenvinne kontrollen over selskapet Jobs selv ble kastet ut av i 1985. Jobs fungerer fremdeles som midlertidig toppsjef i Apple.

Amelio beskriver Jobs som en karismatisk, lidenskapelig og intuitiv leder, men også en uberegnelig og egosentrisk person som er på søken etter hevn pga. måten han måtte forlate Apple på for 13 år siden.

- Jobs er karismatisk så det holder, men samtidig en av de mest uforutsigbare personer jeg noen sinne har møtt, sier Amelio til Reuters. Steve Jobs har ikke kommentert Amelios bok offentlig.

Amelio innrømmer i sine memoarer at han gjorde en del feil i sin tid i Apple, men sier samtidig at han "tok mange av de tyngste takene" - som to runder med nedbemanninger, kostnadskutt og fokusering på kjernemålgrupper - som "la grunnlaget for det restruktureringsarbeidet Steve Jobs senere har videreført og lykkes med".

Til toppen