Amerikanere får Office XP til spottpris

Vanlige amerikanske brukere får kjøpt Office XP til en tredjedel av vanlig fullpris. Her i Norge er Microsoft strengere.

Microsoft tilbyr sin Office XP-samling til studenter til spottpris. Standardversjonen av Office XP (uten databasen Access) koster 4500 kroner for vanlige brukere, men studenter får den til rundt 1500 kroner, en tredjedel av prisen.

Microsoft har hatt dette tilbudet lenge, både i USA og Norge. Men i USA avkreves du ikke for studentbevis eller bevis for at du har barn som er student, viser stikkprøver nyhetstjenesten Cnet har gjort.

Tidligere ble student-pakkene bare solgt i universitetsbutikker, men med XP har Microsoft utvidet salget til en rekke kjeder som Wal-Mart, USAs svar på altmuligbutikkene i Spar-kjeden. I fem slike butikker fikk Cnet kjøpt studentpakken over disk uten spørsmål om studentbevis.

Slik er det ikke her i Norge. Her må du kjøpe den fulle versjonen, fylle ut et skjema som du sender til Microsoft med kopi av studentbevis, Godtar Microsoft ditt studentbevis, får du refundert to tredjedeler av kjøpsprisen.

- Hva de gjør i USA, kan jeg ikke svare på, her i Norge følger vi et system vi har hatt i mange år, sier Microsofts informasjonssjef Kristin Innvær Wåle til digi.no.

I USA er det svært mange privatkunder som har oppdaget muligheten. Siden oktober har Microsoft solgt 300.000 studentlisenser, forteller analysebyrået NPDTechworld til Cnet.

Byrået spekulere i at Microsoft ønsker seg høyere markedstall for XP og får løftet dette gjennom salg til konsumentmarkedet uten å ødelegge for det viktigere salget til bedriftsmarkedet. Svært mange privatkunder bruker ellers gamle Office-versjoner eller den enklere Works-pakken. Microsoft kan også ønske å møte Suns tilbud på Star Office.

Til toppen