Amerikanere vil drive norsk UMTS

Det amerikanske teleselskapet RSL Com med konsernsjef Itzhak Fisher i spissen arbeider for å sette opp UMTS-konsortier i Norge, Sverige og muligens Danmark med sikte på å søke på UMTS-lisenser, og selskaper planlegger investeringer på 20 milliarder kroner.

I neste uku, sannsynligvis allerede på mandag lyser Samferdselsdepartementet ut fire nye konsesjoner for bygging og drift av mobilnett basert på UMTS-standarden (Universal Mobile Telecommunications System).

Dette innleder en av de tøffeste anbudskonkurransene i det norske telemarkedet, nemlig hvem som skal få lov til å bygge de fire norske UMTS-baserte mobilnettene.

Fisher sier til Dagens Industri at RSL Com vil søke lisenser i de landene der det ikke blir auksjon og er villig til å investere 20 milliarder kroner, hvorav 10 i Sverige.

- Vi kommer ikke til å være majoritetseier i konsortiet, men vil ha en andel på 25-30 prosent.

RSL Com er et av de største teleselskapene i verden utenfor de klassiske statlige teleselskapene og omsatte for 13 milliarder kroner i fjor. Halvparten av omsetningen kommer fra Europa.

Men selskapet blir ikke alene og et 10-talls selskap forbereder seg nå på den knallharde konkurransen om de fire UMTS-konsesjonene.

De ulike aktørene vil benytte de neste månedene til å sammenkjøre sine ønsker og søknader, slik at det endelige antall søknader på de fire lisensene sannsynligvis ikke blir så veldig mange fler enn nettopp det.

Blant kandidatene finnes aktører fra veletablerte GSM-aktører som Telenor Mobil til ferske selskap i mobilsammenheng som medieselskapet Schibsted. På kvartalspresentasjonen til Schibsted torsdag ettermiddag fortalte konsernsjef Kjell Aamodt at Schibsted vil styrebehandle engasjementet innenfor UMTS på et møte i juni. Da kan det også bli klart hvilke selskap man velger å samarbeide med, for konsernet har så langt ikke ønsket å søke alene.

Torsdag morgen ble det klart at A-pressen ser på mobiltelefoni som et fremtidig satsingsområde, men det er fremdeles uklart om selskapet vil delta som underleverandør av innhold eller som søker på en lisens. Fra før er mediedelen av industrikonsernet Orkla representert innenfor mobiltelefoni med en aksjepost i NetCom.

Et annet konsortium som vil søke er et der Bane Tele med Trygve Tamburstuen i spissen inngår. Overfor Telecom Revy bekrefter Tamburstuen at han har et konsortium klart, men vil ikke si mer om hvilke aktører som inngår, annet enn at NetCom ikke deltar i hans gruppering.

Administrerende direktør i Tele 1 Europe, Pål Vegard, har aldri lagt skjul på at selskapet har klare ambisjoner om å bli en av de fire UMTS-aktørene i Norge. Blant hans sterke kort er at Tele1-konsernet, inkludert søsterselskapene i de andre nordiske landene, valgte Oslo som lokalisering av hovedkontoret for sin nordiske mobilstratregi. men Vegard argumenterte på en nylig avholdt pressekonferanse med at det var sannsynlig at selskapet som bare retter seg mot bedriftsmarkedet ville finne noen partnere som drev i privatmarkedet.

En annen teledirektør som tar den norske UMTS-lisensen så og si for gitt er sjefen i Telia Mobil, Kenneth Karlberg. Beskjeden suksess som mobiloperatør i Danmark og Finland legger ikke noen demper på Telias ambisjoner i Norge ettersom selskapet har anstrengt seg i betydelig grad for å bli GSM-operatør. Selskapet tar nesten for gitt at det skal bli UMTS-aktør i Norge, Sverige og Danmark, i tillegg til den lisensen selskapet allerede sitter på i Finland.

Blant de andre aktuelle kandidatene for de norske mobillisensene er Enitel, Tele 2, Site Communications, Priority Telecom (UPC Norge) og Bredbandsbolaget. Også Tele Danmark kan være aktuell, mest sannsynlig i samarbeid med NetCom.

Til syvende og sist er det Samferdselsdepartementet med statsråd Terje Moe Gustavsen som skal tildele mobilkonsesjonene, og han har allerede valgt å helle litt kaldt vann i årene på både GSM-operatører og potensielle UMTS-aktører.

For under åpningen av konferansen Norsk TeleForum 2000 i Haugesund onsdag fortalte han at UMTS-aktører må få roaming-tilgang til GSM-aktørers mobilnett, noe som ikke kan bety annet at det ikke ligger automatikk i at GSM-aktører får en UMTS-lisens, eller at der medfølger GSM-lisenser til de UMTS-aktører som ikke har slike fra før.

Moe Gustavsen understreket dessuten at geografisk dekning teller svært mye ved tildelingen

Kriteriene for de fire svenske UMTS-lisensene blir presentert fredag og så langt er det vel ti selskap som har vist interesse for mobillisensene, blant annet de tre GSM-aktørene Telia, Europolitan og NetCom.

Blant konkurrentene er Telenordia (eies av Tele Danmark, British Telecom og Telenor), Bredbandsbolaget, Utfors, Rix Telecom, Tele1 Europe, Glocalnet og RSL Com, mens MCI Worldcom ennå teller på knappene.

Til toppen