BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amerikanerne kommer

Da Post- og teletilsynet tidligere i uken tildelte radioaksess-frekvenser, stod to amerikanske selskap på listen over mottakere; Broadnet og Formus. Begge selskapene har akseptert harde utbyggingskrav for å få frekvensene.

Frode Eriksen
10. mars 2000 - 16:15

Hos Formus Communications er man klare til å i gang med utbyggingen. Selskapets norske sjef, Thorleif Nilsen Palmdal har så langt jobbet med utbyggingsplanene, men om selskapet beholder aksessfrekvensene også etter klagerunden står selskapets eiere klare med et investeringsbudsjett på 200 millioner kroner, samt oppbemanningsplaner for den norske avdelingen, der en venter 300 ansatte i løpet av få år..

Formus sin Europasjef, Thomas Jarne, sier til digi.no at selskapet er klar med en aggressiv utbygging av sitt radioaksessnett de neste årene. Han regner med at pilotkunder er inne på den første delen av selskapets nett i løpet av et halvt års tid og at de første kommersielle tjenestene er klare i løpet av året.

Selskapet har lansert radioaksesstjenester i Polen og har søkt og fått tilsvarende frekvenser i andre land, blant annet i Finland. Selskapet vil tilby tjenester innenfor Internett-aksess, Local Area Network (LAN) og teletjenester

Jarne, som har sin bakgrunn fra Telia og Unisource, sier at selskapets tjenester i Norge blant annet skal inneholde garanterte minstehastigheter. Selskapet vil i utgangspunktet tilby sine tjenester til alle mulige kunder, men regner med at selskapet vil kunne konkurrere best om kunder som trenger båndbredde, hjemmekontorløsninger og små og mellomstore bedrifter.

Ifølge konsesjonsvilkårene skal selskapet bygge ut infrastruktur som dekker 45 prosent av befolkningen og 60 prosent av næringslivet, som blant annet skal dekke 24 store norske byer og tettsteder.

Formus amerikanske morselskap er så langt unotert og horisonten på investeringen i Norge er lang, ifølge Jarne er akkumulert break-even satt til 7 år.

Det andre amerikanske selskapet som nå har fått frekvenser er Broadnet Norge AS. Selskapet har ennå ikke bygget en egen organisasjon i Norge, men er representert ved advokater. Selskapet har så langt ikke kommunisert hva det vil foreta seg i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.