JUSS OG SAMFUNN

Amerikanerne mener pressefrihet må vike i krig

Et flertall av amerikanerne ønsker ingen kritisk presse i krigstid. De mener pressefriheten som de ellers taler varmt for, må vike.

Norsk Telegrambyrå
18. jan. 2003 - 11:37

56 prosent av de spurte i en meningsmåling utført for fjernsynsstasjonen ABC mener landets medier i hovedsak bør slutte opp om regjeringens krigsinnsats, mens 36 prosent mener at journalistene bør stille spørsmål ved myndighetenes politikk.

I fredstid mener derimot nærmere ni av ti amerikanere at det er svært viktig med en fri presse, og at medienes oppgave skal være å stille spørsmål ved myndighetenes politikk.

Pressens muligheter til å kikke myndighetene i kortene er imidlertid blitt kraftig begrenset under president George W. Bush, viser en oversikt fra Information Security Oversight Office.

Ifølge oversikten hemmeligstemplet Bush-administrasjonen over 33 millioner dokumenter i 2001, en økning på 44 prosent fra året før.

- Selv før terroraksjonene mot World Trade Centre og Pentagon var Bush-administrasjonen svært ivrige etter å hemmeligstemple, konstaterte Jack Nelson i Los Angeles Times nylig.

Ifølge Nelson, som har skrevet en rapport om Bush-administrasjonens hemmelighold, nektes selv de folkevalgte i Kongressen tilgang til informasjon.

- Samtidig har administrasjonen fulgt opp tradisjonen med å lekke hemmeligheter som tjener deres egen politiske agenda, påpeker Nelson.

Han viser blant annet til gjentatte lekkasjer om USAs krigsforberedelser mot Irak, samt en aktiv kampanje for å framstille krigen mot internasjonal terrorisme som vellykket.

Les mer om kybrekrigen:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.