Amerikansk biltjeneste på vei til Norge

I Sverige har den amerikanske nettjenesten Autobytel etablert seg og har store planer om ytterligere nordisk og europeisk ekspansjon.

I Sverige har den amerikanske nettjenesten Autobytel etablert seg og har store planer om ytterligere nordisk og europeisk ekspansjon.

Februar ble Autobytel AB etablert i Sverge, og siden da har biltjenesten på nettet også etablert seg i England. Neste stopp er Norge eller Finland, forteller administrerende direktør Lars Svensson.

Både trafikktall og mål for omsetning er noe Svensson holder tett til brystet.
- Det er tall vi ikke betrakter som relevant. Det er for tidlig, men etter sommeren kan vi gå ut med trafikktall. Men vi har hatt godt med trafikk og kjenner oss glade og positive, sier Svensson.

Gul Audi A3 fra 2000.
Audi A3.

Måten Autobytel jobber på, er gjennom å ha søkbare baser over nye og brukte biler. Når brukeren finner en bil den er interessert i, blir denne formidlet videre til en forhandler i nærheten. Tjenesten ble startet av nettgründeren Peter Ellis allerede i 1995.

- Vi formidler kontakt til bilforhandleren og er et verktøy. Vi setter en standard for forhandlerne og stiller krav til disse. Om de som de forhandlerne vi jobber med, ikke følger vår standard, er det selvsagt ingen tvil om hvilken side vi står, sier Svensson til digi.no.

Det er i dag fem ansatte i Autobytel, men de anser seg selv som en virtuell organisasjon. Med alle resursser er det rundt 15- 20 personer tilknyttet selskapet.

Oppstarten i andre land er ikke langt unna, skal man tro Svensson. For få uker siden ble Autobytel lansert i England.

- I de øvrige nordiske land er vi midt i forberedelsene. En eller annen gang i løpet av andre halvåret i år vil vi lansere enten i Norge eller Finland, sier han.

I USA fins det tre store tjenester for bil på nett, det er Autobytel, Microsoft-tjenesten Carpoint og Autoweb.

- Det som er kjennetegn for Autobytel er at vi har flere aktive brukere enn de andre tjenestene. I USA har vi et årsgjennomsnitt på halvannen million forespørsler eller folk som presiserer hva de er interessert i, sier Svensson.

Amerikanske Autobytel ble i mars i år notert på Nasdaq-børsen. Sist salg av aksjer i selskapet gikk for 23 dollar stykket.

Til toppen