BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amerikansk nettsted samler bakgrunn om Echelon

Den amerikanske personvernorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) forbereder seg på den kommende kongresshøringen om overvåkningssystemet Echelon, og har åpnet et eget Echelon-sted på nettet med nyheter og bakgrunnsstoff.

Eirik Rossen
22. nov. 1999 - 15:44

Det nye nettstedet Echelonwatch.org skal oppmuntre til diskusjon om overvåkningssystemet. Det inneholder også interaktive tilbud, blant annet slik at amerikanere kan sende fakser til sine kongressrepresentanter i forkant av høringen.

I en erklæring sier ACLU-direktør Barry Steinhardt at Echelon kanskje er verdens kraftigste etterretningsnettverk, men at det stadig opererer som en slags svart boks, utenfor rekkevidden til kongressen og det juridiske systemet.

Offisielt sett finnes ikke Echelon, bortsett fra gjennom innrømmelser fra australsk etterretning. USAs sikkerhetsorgan NSA (National Security Agency) som antas å trekke i Echelons tråder, nekter å redegjøre for saken overfor kongressen i Washington. Det er bakgrunnen for at en håndfull representanter har gått sammen om et lovforslag som ser ut til å gå gjennom, der NSA og andre overvåkningsorganer pålegges å redegjøre for det juridiske grunnlaget for sin avlyttingsvirksomhet.

Echelon skal overvåke kontinuerlig det meste av verdens tele- og internettkommunikasjon. I forrige uke ble det kjent at NSA har fått innvilget patent på metoder for tekstanalyse som gjerne kan tenkes brukt til automatisk behandling av de mange millioner meldinger som fanges opp hver dag.

Echelon har vært gjenstand for to rapporter til Europa-parlamentet, uten at noe EU-organ formelt har bekreftet systemets eksistens.

Her har du digi.nos pekere til nettsteder med bakgrunn og nyheter om Echelon: Echelon-dokumenter. Herfra er det bare et par klikk til viktige dokumenter som de to rapportene til EU-parlamentet.

Les tidligere artikler om Echelon på digi.no:


Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.