Amerikansk UD uten epost

Globalt system tatt ned etter hackerangrep.

Amerikansk UD uten epost
Amerikansk UD skal ha deaktivert epostsystemet for å rense maskiner etter et hackerangrep. Det melder Associated Press. Bilde: (c) Bettmann/CORBIS/All Over Press

USAs utenriksdepartement har gått til det uvanlige skrittet å skru av hele sitt globale epostsystem.

Det er det ugraderte epostsystemet som fredag ble deaktivert for vedlikehold. Gjennom helgen har teknikere jobbet med å reparere eventuell skade. Fortsatt pågår arbeidet med å rense maskiner, melder Associated Press.

Søndag bekreftet en ikke navngitt tjenestemann i amerikansk UD at de hadde oppdaget "bekymringsfull aktivitet" i nettverket.

Ingen graderte systemer skal ha vært berørt.

Sikkerhetsbruddet blir sett i sammenheng med et datangrep som rammet Det hvite hus, en episode som ble kjent for verden i oktober.

Disse hendelsene skjedde samtidig, slår nettstedet Nextgov fast.

Senere har det vært rapportert, men ikke bekreftet, datainnbrudd mot flere amerikanske etater, deriblant U.S. Postal Service og National Weather Service.

Så langt har det ikke kjent hvor lenge den mistenkelige aktiviteten har pågått, ei heller har det kommet ut detaljer om hva slags metode som er brukt for å infisere systemene, selv om ondsinnet programvare levert via e-post, enten som vedlegg eller lenke, nok er det mest sannsynlige scenariet.

Det antas at angriperne kan ha tilknytning til en nasjonalstat. Hvem som står bak er ikke bekreftet, men ifølge Nextgov blir mistankene rettet mot Russland eller Kina.

    Les også:

Les mer om: