SIKKERHET

Amerikanske politikere krever skarp reaksjon på cyberangrep

Toppolitikere i USA kritiserer president Donald Trump for unnfallenhet overfor Russland og krever en sterk reaksjon på dataangrepet som har rammet landet.

En rekke føderale etater er rammet av det enorme cyberangrepet i USA.
En rekke føderale etater er rammet av det enorme cyberangrepet i USA. Foto: AP / NTB
21. des. 2020 - 07:49

Amerikanske eksperter og myndigheter mener Russland står bak det enorme hackerangrepet.

Lørdag rettet imidlertid Trump fingeren mot Kina i en twittermelding. Det har fått kritikken fra både demokratiske og republikanske representanter i Kongressen til å hagle.

– Russland får operere straffritt, sier den republikanske senatoren Mitt Romney til CNN.

– Skylapper

Romney, som er kjent som en skarp kritiker av presidenten, sier han er svært skuffet over Trumps twitterkommentar lørdag.

– Presidenten har skylapper når det gjelder Russland, sier han.

– Presidenten styrker ikke USAs sikkerhet med slike kommentarer, sier demokraten Mark Warner, som sitter i Senatets etterretningskomité, til TV-kanalen ABC.

Hackerangrepet, som har fått navnet Sunburst, skal være det verste som har rammet amerikanske myndigheter noensinne. Hackerne har brukt skadelig programvare, såkalt malware, som blant annet skal ha blitt installert hos de amerikanske finans- og handelsdepartementene.

Det ga hackerne tilgang til den interne epostutvekslingen, sannsynligvis i månedsvis. Også andre departementer og etater og en lang rekke private selskaper og organisasjoner ser ut til å være rammet. Sikkerhetseksperter jobber for å kartlegge omfanget.

Politiets IKT-tjenester ønsker ikke å uttale seg om detaljer knyttet til IT-verktøy. Bildet viser etatens lokaler på Majorstuen i Oslo.
Les også

Norges største forhandler av hackede Solarwinds fjernet kundelisten fra internett. På den sto både politiet og Statistisk sentralbyrå

Biden vil ta grep

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Russland står bak angrepet.

Påtroppende president Joe Biden lover på sin side å ta grep.

– De ansvarlige må ta konsekvensene, slår Bidens kommende stabssjef Ron Klain til TV-kanalen CBS. Han sier også at Biden vil ta grep som president for å redusere muligheten til å gjennomføre slike dataangrep.

– Å ikke svare på et slikt angrep vil være svært dårlig politikk, og, helt ærlig, ganske enkelt være en invitt til Russland og andre om å fortsette med slike ondsinnede aktiviteter.

Amerikanske myndigheter har beordret alle føderale etater til å deaktivere Orion-løsningen fra Solarwinds, som også er i bruk blant norske offentlige og private virksomheter.
Les også

Minst 10 virksomheter i Norge rammet av Sunburst: – Det skal de ta ytterst alvorlig

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.