Abonner
SIKKERHET

Amerikanske politikere krever skarp reaksjon på cyberangrep

Toppolitikere i USA kritiserer president Donald Trump for unnfallenhet overfor Russland og krever en sterk reaksjon på dataangrepet som har rammet landet.

En rekke føderale etater er rammet av det enorme cyberangrepet i USA.
En rekke føderale etater er rammet av det enorme cyberangrepet i USA. Foto: AP / NTB

Amerikanske eksperter og myndigheter mener Russland står bak det enorme hackerangrepet.

Lørdag rettet imidlertid Trump fingeren mot Kina i en twittermelding. Det har fått kritikken fra både demokratiske og republikanske representanter i Kongressen til å hagle.

– Russland får operere straffritt, sier den republikanske senatoren Mitt Romney til CNN.

– Skylapper

Romney, som er kjent som en skarp kritiker av presidenten, sier han er svært skuffet over Trumps twitterkommentar lørdag.

– Presidenten har skylapper når det gjelder Russland, sier han.

– Presidenten styrker ikke USAs sikkerhet med slike kommentarer, sier demokraten Mark Warner, som sitter i Senatets etterretningskomité, til TV-kanalen ABC.

Hackerangrepet, som har fått navnet Sunburst, skal være det verste som har rammet amerikanske myndigheter noensinne. Hackerne har brukt skadelig programvare, såkalt malware, som blant annet skal ha blitt installert hos de amerikanske finans- og handelsdepartementene.

Det ga hackerne tilgang til den interne epostutvekslingen, sannsynligvis i månedsvis. Også andre departementer og etater og en lang rekke private selskaper og organisasjoner ser ut til å være rammet. Sikkerhetseksperter jobber for å kartlegge omfanget.

Les også

Biden vil ta grep

Også USAs utenriksminister Mike Pompeo mener Russland står bak angrepet.

Påtroppende president Joe Biden lover på sin side å ta grep.

– De ansvarlige må ta konsekvensene, slår Bidens kommende stabssjef Ron Klain til TV-kanalen CBS. Han sier også at Biden vil ta grep som president for å redusere muligheten til å gjennomføre slike dataangrep.

– Å ikke svare på et slikt angrep vil være svært dårlig politikk, og, helt ærlig, ganske enkelt være en invitt til Russland og andre om å fortsette med slike ondsinnede aktiviteter.

Les også