SPIONASJE

Amerikanske teknologiselskaper støtter kinesisk overvåkingsnettverk

Intel og Hewlett Packard Enterprise er blant dem som bidrar til og tjener på Kinas enorme overvåkingsindustri, brukt til å følge med på muslimene i landet.

En mann titter på Kinas telekomgigant Huaweis kameraer i Shenzhen. Overvåkingsindustrien i landet er en enorm næring og USA har vært med som aktør helt fra begynnelsen og gjort gode penger.
En mann titter på Kinas telekomgigant Huaweis kameraer i Shenzhen. Overvåkingsindustrien i landet er en enorm næring og USA har vært med som aktør helt fra begynnelsen og gjort gode penger. Illustrasjonsfoto: Andy Wong, AP / NTB scanpix
27. nov. 2019 - 09:00

Den siste tiden har Kina blitt kritisert for å ha etablert store interneringsleirer, særlig i Xinjiang vest i landet, for massefengsling av uigurer. Lekkede dokumenter skal ha vist hvordan Kina systematisk hjernevasker hundretusener av muslimer i såkalte oppdragelsesleirer, som Kina hevder er tilbud om frivillig utdannelse og trening til den muslimske befolkningen, de fleste av dem uigurer.

Senest tirsdag kveld, amerikansk tid, sa utenriksminister Mike Pompeo hvordan dokumentene beviser hvordan kinesiske myndigheter er involvert i en massiv og systematisk undertrykkelse av muslimer og andre etniske minoriteter.

Ifølge Washington Post spiller komponenter, kunnskap og finansiering fra de amerikanske teknologigigantene Intel og Hewlett Packard Enterprise og flere andre en sentral rolle i den kinesiske multimilliardindustrien det er blitt å overvåke og kartlegge disse innbyggere.

USA med hele tiden

Flere nettleserleverandører har nå blokkert kasakhstanske myndigheters mulighet til å inspisere den krypterte webtrafikken til landets innbyggere.
Les også

Google, Mozilla og Apple stopper massivt overvåkningsregime

Kinas myndigheter bruker redskapene til å spore etniske minoriteter, politiske dissidenter og andre som anses å være en trussel mot myndighetene. Det gjelder også kritikere og trusler mot Xinjiang, der myndighetene oppretter et allsidig digitalt overvåkingssystem som strømmer videre inn til et nettverk av interneringsleirer for muslimer i regionen.

Også selskaper som Seagate Technology, Western Digital, Intel og Hewlett Packard, har pleid omgang med, kurtisert og tjent på den mektige kinesiske overvåkingsindustrien, helt siden dens spede begynnelse.

Kontakten mellom amerikanske interesser og kineserne kom i søkelyset i oktober, etter at Trump-administrasjonen føyet åtte kinesiske overvåkingsselskaper til en eksportsvarteliste.

Det var et av flere trekk for å holde amerikansk teknologi vekk fra Kina. De aktuelle kinesiske selskapene hadde alle sine svin på stien når det gjaldt menneskerettsbrudd i Xinjiang, ifølge USAs handelsdepartement.

Sier de ikke vet

Kinas president Xi Jinping anklages for å bruke ny teknologi til massiv overvåking av folks dagligliv, for så å bruke det til å internere hundretusener av uigurur i Xinjiang nordvest i landet.
Les også

HRW: Kina bruker mobilapp til masseovervåking av dagliglivet til muslimer

Av 37 kinesiske selskaper som i november i fjor ble trukket fram av kinesiske myndigheter for deres fremragende bidrag til landets overvåkingsindustri, har 17 offentliggjort at de har finansielle eller kommersielle forhold med amerikanske teknologiselskaper.

De amerikanske selskapene sier på sin side at deres produkter kan brukes på en rekke måter, og at de innviklede forsyningskjeder begrenser deres mulighet til å forstå og kontrollere hvordan varene de leverer blir brukt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.