JUSS OG SAMFUNN

Amerikanske Tiktok-brukere forsøker å hindre forbud

En gruppe på fem Tiktok-brukere går rettens vei i et forsøk på å hindre det nye forbudet av den populære videodelingsappen i delstaten Montana. 

Montanas guvernør Greg Gianforte signerte onsdag loven som forbyr Tiktok i delstaten fra 1. januar 2024.
Montanas guvernør Greg Gianforte signerte onsdag loven som forbyr Tiktok i delstaten fra 1. januar 2024. Foto: AP/NTB
19. mai 2023 - 08:45

Forbudet ble kunngjort onsdag og skal tre i kraft 1. januar. Innen den tid håper en gruppe på fem Tiktok-brukere å kunne hindre at det blir innført.

I søksmålet argumenterer de med at de mener delstaten bryter det første grunnlovstillegget om ytringsfrihet.

De fem navngir Montanas justisminister Austin Knudsen i søksmålet. Han hadde natt til fredag norsk tid ikke kommentert søksmålet.

Tiktok, som eies av det kinesiske selskapet Bytedance, hevder også at forbudet er i strid med grunnloven. Bytedance opplyste onsdag at selskapet «skal forsvare rettighetene til våre brukere i og utenfor Montana».

Det var på forhånd ventet at forbudet kan havne i rettsapparatet. Tidligere president Donald Trump prøvde i sin tid å forby nedlasting av de kinesiske appene Tiktok og Wechat, men ble stanset i ulike rettsinstanser.

Amerikanske myndigheter frykter, i likhet med myndigheter i en rekke vestlige land verden rundt, at kinesiske myndigheter kan bruke Tiktok til å hente brukerdata eller formidle propaganda. Kina har tidligere avvist anklagene som politisk motiverte.

James Lyons og Kjartan Sverdrup Dall-Larsen i Tiktok, som denne uken åpnet opp for spørsmål i lokalene til Tiktok Norge sentralt i Oslo.
Les også

Tiktok i Norge: Vil aldri utlevere data til kinesiske myndigheter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.