Amerikanske tollere kan konfiskere laptopen

Amerikanske tollere kan konfiskere laptopen

Forretningsfolk advares at bærbare PC-er kan konfiskeres og granskes ved innreise til USA.

En relativt ukjent lov og praksis skremmer nå forretningsreisende som reiser til USA.

Amerikanske tollere kan granske hva som finnes av innhold på den reisendes bærbare PC og i noen tilfeller kan de også konfiskere den på ubestemt tid, ifølge International Herald Tribune. Det skaper bekymring for mange bedrifter som ofte sender sine toppledere og nøkkelpersoner på forretningsreise til USA.

Association of Corporate Travel Executives arrangerer konferanse i Barcelona i disse dager og dette temaet har blitt viet mye oppmerksomhet. Organisasjonen har kjørt en intern undersøkelse som avslører at dette er ukjent for de fleste.

– Et medlem som svarte på undersøkelsen fortalte at hun hadde ventet i et år på å få tilbake sin bærbare PC, sier Susan Gurley, organisasjonens sjef, til avisa.

Det skal være flere tilfeller og noen av dem skal ha endt opp i rettsvesenet.

– De trenger ikke skjellig grunn til mistanke for å gjøre disse undersøkelsene under dagens lovgivning. De kan gjøre det uten mistanke og uten å forklare hvorfor, sier Tim Kane, en Washington-basert advokat, til International Herald Tribune.

I noen tilfeller skal tilfeldig utvalgte søk ha avslørt barnepornografi på bærbare PC-er, og det er blant annet den typen informasjon man ønsker å avsløre.

Problemet er at mange forretningsreisende har mye konfidensiell informasjon som kan skape problemer hvis den kommer på avveie.

Det har tidligere vært mye bråk rundt sikkerhetskontrollen og tollmyndigheter ved amerikanske flyplasser. I 2002, cirka seks måneder etter terroraksjonen 11. september 2001, ble det avslørt at 100 ansatte ved sikkerhetskontrollen på internasjonale flyplasser i USA var ulovlige innvandrere. De hadde ikke engang lovlig oppholdstillatelse.

Etter det ble rutinene naturlig nok strammet opp, og lønningene til de ansatte ble økt for å tiltrekke mer kvalifisert arbeidskraft. Næringslivet er allikevel bekymret for hva en uredelig person kan finne på hvis han får tilgang til konfidensiell informasjon fra en toppsjefs konfiskerte laptop.

Tollmyndighetenes tilgang til å undersøke innholdet på reisendes bærbare maskiner aktualiserer også en problemstilling som doktorgradstipendiat Georg Philip Krog ved Senter for rettsinformatikk ved Universitetet i Oslo advarte mot i forbindelse med brudd på iTunes-vilkårene:

    Les også:

Til toppen