BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ameritech fester grepet

Det nye styret i Tele Danmark vil preges av Ameritechs folk etter Tele Danmarks ekstraordinære generalforsamling.

Frode Eriksen
23. des. 1997 - 14:42

I innkallingen til Tele Danmarks ekstraordinære generalforsamling går det fram at styreleder Knud Heinesen, beholder jobben han fikk i 1994, men ikke lenger med velsignelse fra den danske stat: Nå er det Ameritech som styrer.

Timothy J. Cawley, fra Ameritechs Europa-kontor i Brussel, blir nestleder. Ameritech vil ha seks av tolv styremedlemmer, inkludert leder- og nestledervervet.

Samtidig kommer det melding om at Ameritech har solgt seg ut av New Zealand Telecom, der selskapet har hatt en 25 prosents aksjepost. Salgsprisen anslås til rundt 2,2 milliarder dollar - nesten 16,4 milliarder kroner.

Bakgrunnen for dette kan være selskapets ønske om å konsentrere sine utenlandssatsing til Europa. Allerede er kapitalbehovet stort etter at Ameritech tidlig neste år formelt skal overta en del av den danske statens aksjer i Tele Danmark.

En nylig nedvurdering av Ameritechs kreditrating hjelper heller ikke når selskapet skal ut og låne penger for nye investeringer i europeisk telekomindustri.

Ameritech har så langt investert 35 milliarder dollar - eller fomidable 260 milliarder kroner - i tilsammen 15 land, der det som vil bli en aksjepost i Tele Danmark på 42 prosent er den siste erobringen. Etter Ameritechs egne beregninger vil det europeiske telekommarkedet vokse med 12 prosent i året fra 316 milliarder dollar i 1996 til 578 milliarder i 2001.

Ameritech møter også hardere konkurranse på hjemmemarkedet, der stadig flere aktører kniver om verdens største marked for telekomtjenester.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.