RESULTATERFINANS

Ameritech: Klar for oppkjøp

Ameritech Inc. som nå sitter med 42 prosent av Tele Danmark, står meget sterkt finansielt. Etter to nylige finansieringsrunder kan selskapet trolig løfte 15 milliarder i oppkjøp på strak arm.

Jørgen Christiansen
10. feb. 1998 - 17:59

Ved utgangen av 1997 hadde Ameritech en egenkapitalandel på 33 prosent, med en bokført egenkapital på 8,3 milliarder dollar.

Oppkjøpet i Tele Danmark kostet 3,2 milliarder dollar, gav en eierandel på 42 prosent, og er bokført i første kvartal 1998. Ameritech har varslet at eierandelen på 24,95 prosent i Telecom Corporation of New Zealand vil bli solgt i første halvdel av 1998. Eierandelen antas å ha en markedsverdi på over 2 milliarder dollar. Likviditeten blir dermed redusert med 1 milliard dollar før ny finansiering.

I løpet av januar og februar har Ameritech hentet inn en betydelig sum penger for ny ekspansjon:

  • 21. januar la Goldman Sachs og Lehman Bros ut fem lån på tilsammen 1,75 milliarder dollar. Transjene bestod av 400 millioner dollar over tre år, 400 millioner over ti år, 300 millioner over 20 år, 400 millioner over 30 år og 250 millioner over 40 år.
  • 2. februar la selskapet ut et lån på 750 millioner dollar i det europeiske markedet.

Totalt er det da hentet inn 2,5 milliarder dollar i løpet av kort tid. Per 31. desember 1997 hadde selskapet utestående lang gjeld på 4,6 milliarder. Det forfaller ikke lange lån til betaling hos Ameritech i løpet av 1998. De nye lånene har relativt lang løpetid så selskapet løper ingen vesentlig refinansieringsrisiko. Betingelsene på lånene er også meget gode, med en rating på AA+ (S&P).

Nettoeffekten etter et salg av posten i New Zealand er at likviditeten øker med 1,5 milliarder dollar. Egenkapitalen bør komme styrket ut etter som aksjene i Tele Danmark føres som anleggsmidler til kostpris, og aksjene i Telecom Corporation generer gevinst i forhold til bokført kapital på over 1,5 milliarder dollar (selskapet var bokført til 670 mill. dollar i 1996).

Dersom vi forutsetter at kontantstrømmen fra driften mer enn dekker løpende investeringer - hvilket synes å være en rimelig antagelse - har Ameritech allerede nå sikret seg finansiell handlefrihet til å snu seg meget raskt rundt i det nordiske markedet. Et utlegg tilsvarende 15 milliarder kroner kan trolig foretas ved å skrive ut en sjekk og betale dagen etter.

Større kjøp krever at likviditeten bedres ved ytterligere låneopptak. Å dømme etter markedets prising av de siste lånene som ble lagt ut, er heller ikke det noe problem for selskapet.

Ameritech har altså ikke bare viljen til å kjøpe seg videre opp i Norden, men også mer enn stor nok finansiell handlefrihet.

Selskapet har ved de nye låneopptakene sagt at midlene skal brukes til ekspansjon i Nord-Amerika og Europa. I dag har Ameritech en eierandel i Tele Danmark på 42 prosent, en eierandel i NetCom GSM ASA på 19,7 prosent, en eierandel i Ungarske MATAV på 29,8 prosent samt en eierandel i Belgacom på 17,5 prosent.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.